"Към настоящия момент бюджетът за 2020 г. покрива нашите нужди".

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира пред журналисти бюджета за следващата година преди участието си на международна научна конференция "Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способностите на Въоръжените сили" във Воената академия "Г.С.Раковски".

Той посочи, че предвидената сума за следващите три години от бюджета за ремонта на базата за новите изтребители F-16 са приблизително 300 млн. лв. Тази предвидена сума може да надхвърли необходимите средства, смята вицепремиерът.

Колко точно ще похарчим ние, вече е въпрос на точни разчети, подчерта Каракачанов и изтъкна, че при рамката на бюджета за отбрана той се увеличава - над 2 млрд. лева. По думите на вицепремиера бюджетът отдавна не е бил толкова висок, а в последните 3 години се увеличава - от 1 млрд. и половина на 2 млрд. и 41 млн. лв. за 2020 г.

Каракачанов иска да храни своя, а не чужда войска

Каракачанов иска да храни своя, а не чужда войска

Обществото все повече узрявало за наборната военна служба

Той увери, че отново ще се увеличат заплатите на военнослужещите с 10%. Предвидени са разходите, които са за другите два проекта за модернизация на въоръжените сили. Предвидени са разходи за поддръжка на съществуващата техника, предвидени са и средствата за увеличаване на лични състав за наемане на нови кадрови военнослужещи, изтъкна Каракачанов.

Той се похвали, че кампанията "Бъди войник" също дава своите резултати. Според Каракачанов винаги може да се отпуснат повече средства от бюджета за Министерството на отбраната, но "не можем да живеем изолирани и не само проблемите на Минитерството на отбраната са единствените и най-важните".

Каракачанов: "Бъди войник" трябва да събуди интереса на младите към армията

Каракачанов: "Бъди войник" трябва да събуди интереса на младите към армията

Законопроектът за доброволната военна служба вече е готов

"От гледна точка на възможностите, аз съм доволен", даде да се разбере Каракачанов и отбеляза, че другите два проекта за модернизация на въоръжените сили също се движат. Той е поискал с 15 дни увеличание за две от фирмите за подготовка на предоставяне на офертите. На 6 декември те трябва да представят актуализираните си оферти.

На въпрос на news.bg какви са основните дългосрочни предизвикателства пред развитието на българските въоръжени сили, Каракачанов отбеляза, че предизвикателствата пред системата за сигурност са ясни за всички и те не са се променили през последните 10 години. Сред тях са в конфликтите в Черноморския район, проблемите в Близкия изток, миграционната криза, тероризмът, киберсигурността.