Целта на кампанията "Бъди войник" е да покажем армията пред обществото и да обърнем внимание на младото поколение за възможностите, която дава професията на българския военнослужещ - на войника, сержанта, офицера. Това, че на тези събития има много млади хора показва, че както в Габрово, така и в много други краища на България отдавна не са виждали българска войска, а нашата идея е да събудим интереса на младите българи към служба в армията.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на събитията от кампанията "Бъди войник" в Габрово, съобщиха от Министерството на отбраната.

Информационната борса беше посетена от десетки ученици и студенти, които бяха запознати с обявените конкурси за войнишки длъжности във Въоръжените сили, като и със сроковете и условията за кандидатстване.

В отговор на журналистически въпрос за доброволната военна служба  Каракачанов подчерта, че законопроектът е готов и предстои да бъде разгледан в Министерския съвет. Той заяви, че някои от министерствата са направили критични бележки и предложения, които ще бъдат отчетени в законопроекта, без това да нарушава цялостната му концепция.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че кампанията дава положителни резултати и в някои от военните формирования има повече от двама кандидати за едно място. Като резултат от предприетите мерки от правителството, включително и за заплащането броят на напусналите армията през тази година е значително по-малък в сравнение с миналата година - само 280 военнослужещи, докато през 2018 г. те са близо 700.

Гражданите и гостите на града имаха възможност да разгледат образци на картечница "Калашников", противотанкови гранатохвъргачки, снайперови пушки "Хеклер и Кох" и "Драгунов", пистолет "Зиг-Зауер", както и образци на преносими зенитни комплекси. Най-голям интерес сред младите хора предизвикаха бронираната машина "Пустинна котка" на служба "Военна полиция" и бронираните високопроходими бойни машини (БТР) на 61-а механизирана бригада и Националния военен университет.

По време на динамичните покази специалисти от Сухопътните войски демонстрираха способностите на роботизираната система модел "510 Packbot" за обезвреждане на импровизирани взривни устройства. Военнослужещите от 68-а бригада "Специални сили" представиха техники по интуитивна стрелба с маркиращи боеприпаси и военни ръкопашни техники, а представителна рота от Националния военен университет демонстрира хватки с оръжия.