"Има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителите".

Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като се запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси. Виждаме какво стана с другите проекти и някой да говори за корабите и бойната машина. Нали трябваше да се движат заедно, в пакет и да се договарят", запита Радев.

Радев: Правителството се крие зад колективна безотговорност

Радев: Правителството се крие зад колективна безотговорност

Президентът отправи критика и към Европа, че може да ескалира напрежението във Венецуела

По думите на Радев важният акцент в перспектива е воденето на съвременна и пълноценна бойна подготовка в останалите "малки" като финансови средства, но огромни като значение проекти за модернизация.

"Без тях не можем да осигурим работа в единно информационно пространство на всички елементи в системата на отбраната", категоричен е той.

Ген. Андрей Боцев отчита успешна година на Българската армия

Ген. Андрей Боцев отчита успешна година на Българската армия

Обсъждат дисциплината

Предизвикателствата пред българската армия остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности. Въпреки многобройните предизвикателства през годината имаме успехи в три важни направления.

По думите на държавния глава това са сложни процеси и искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

Каракачанов умерен оптимист за армията и модернизацията й

Каракачанов умерен оптимист за армията и модернизацията й

Армията трябва да бъде пред очите на обществото