Резултатите от дейността на българската армия са положителни и изминалата година може да се счита за успешна.

Това обяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев преди представянето на анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.

Радев: Правителството се крие зад колективна безотговорност

Радев: Правителството се крие зад колективна безотговорност

Президентът отправи критика и към Европа, че може да ескалира напрежението във Венецуела

Подготовката на българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на обраната през 2018 г. се проведе в съответствие с поставените цели и стратегически документи в областта на обраната, уточни той.

"Видовете въоръжени сили отчетоха ефективно и цялостно изпълнение на планираните мероприятия през 2018 г.", похвали се още Боцев.

Армията търси войници в 29 града

Армията търси войници в 29 града

Информира за условията за кандидатстване, социалните придобивки и кариерата

Основните подходи при подготовката на въоръжените сили през 2018 г. бяха свързани с комплектоването на личния състав, въоръжение, техника и наличните ресурси. Независимо от трудностите, основните мероприятия през годината, както и резултатите от нашата дейност са изпълнени, увери началникът на отбраната.

Поддържането на необходимото ниво на готовност за изпълнение на мисии на въоръжените сили в тяхна координация с държавите-членки на НАТО и Европейския съюз изисква търсене на качествени и ефективни подходи за развитие на отбранителните способности, подчерта Боцев.

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Нужна е тясна координация между военната експертиза и политиците, твърди той

Той заяви, че в края на 2018 г. се отчита, че некомплектът на военнослужещите не се увеличава, а броят на приетите на военна служба е по-голям от този на освободените военнослужещи.

За него на първо място са били хората - мъжете и жените в бронираните машини, самолети и кораби, щабовете и формированията в цялата страна и в чужбина.

"Щабовете и формированията от армията са в пряко подчинение на министъра на отбраната и са подготвени за планиране и провеждане на операции по трите мисии на въоръжените сили", категоричен е той.

Началникът на армията ни зове за надграждане на съвместната подготовка със САЩ

Началникът на армията ни зове за надграждане на съвместната подготовка със САЩ

Най-очевидният успех бил учебният полигон "Ново село"

На събитието присъства вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев.

На днешния форум ще бъде представена обективна картина на войсковата дисциплина и ще се определят основните направления за работа, свързани с наличните ресурси през 2019 г.