"Да продължим да надграждаме нивото на съвместната българо-американска подготовка от сегашното взвод/рота до батальон, а за компютърно подпомаганите учения - до батальон/бригада, с цел повишаване на оперативната съвместимост".

Това е настоял началникът на отбраната ген. Андрей Боцев при срещата си с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи.

В разговора са били обсъдени въпроси, свързани с развитието на българските въоръжени сили и имащи отношение към продължаващото сътрудничество между двете държави.

Началникът на отбраната се спрял на усилията на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната за решаване на поставените задачи по гарантиране на националната и съюзна сигурност.

Началникът на отбраната посочил, че по отношение модернизацията на българските въоръжени сили, усилията са насочени към приоритетно реализиране на основните проекти на трите вида въоръжени сили. 

След 16 г. готвят нов Стратегически преглед на отбраната

След 16 г. готвят нов Стратегически преглед на отбраната

Документът трябва да даде насоки и цели за развитие на националната ни сигурност

Ген. Боцев запознал госта си с взетото по-рано този месец решение от правителството за започване на стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и стратегически преглед на отбраната. 

Традиционно доброто сътрудничество между Сухопътните войски на САЩ и на Република България също било подчертано в рамките на проведената среща.

Посочена като най-очевидния успех, постигнат при взаимодействието в процеса на прилагане на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, бе изградената база на учебен полигон "Ново село", която разполага с отлични условия за настаняване на провеждащите подготовка военни формирования.