Министрите от кабинета "Борисов-3" решиха да бъде проведен Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната. Това съобщиха от Министерския съвет след днешното редовно заседание на кабинета.

Припомняме, последният Стратегически преглед на отбраната бе направен през 2003 година. Той обхваща наличното въоръжение, неговото състояние, числеността на войските ни. През 2012 г. бе представена Бяла книга за отбраната.
След още 3 години - на 30 септември 2015 г. бе одобрена от МС "Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020". Приети са редица други документи за повишаване на нивото на защита на националната сигурност и националните интереси като цяло и в частност - на отбранителните способности на страната ни.

До 2020 г. извършват стратегически преглед на отбраната

До 2020 г. извършват стратегически преглед на отбраната

Борисов одобри проекта на Годишен доклад за националната сигурност на България

Изготвянето на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната е не само нормативно изискване според Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и на Закона за отбраната, а и необходимост, определена от промените в средата за сигурност, от членството на страната ни в НАТО и ЕС. Прегледът трябва да обхване и новите измерения и параметри на политиката за национална сигурност, пишат от МС.

Целта на настоящия Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната като единна дейност е да представи цялостното състояние на националната сигурност. Очаква се да бъдат очертани перспективите за нейното развитие и определени задачите за държавните органи.

Припомняме, при предишно обсъждане как да бъде направен Стратегическия преглед на отбраната от съюз "Атлантик" бяха препоръчали този преглед да не се ограничи само с преглед на структурите на въоръжените сили и техните способности.

"Стратегическият преглед за отбраната трябва да обхване всички аспекти на системата за национална отбрана, досегашната отбранителна политика и стратегии, за разкрие причините за несъществените резултати в тяхното изпълнение и да набележи ясни дългосрочни насоки и цели", съветваха резервистите през 2014 г.

Припомняме, по-рано през деня депутатите в 44-то народно събрание дадоха мандат за преговори със САЩ за придобиване на нов тип изтребител.