Предстои да бъде направен Стратегически преглед на сигурността и отбраната на Република България. Това ще бъде мащабен процес, който е далече извън периметрите и рамките на Министерството на отбраната и ще отнеме минимум 2 години, разязни заместник-министърът на отбраната Иван Иванов пред журналисти, след провеждането на ритуалите във Варна, с които беше отбелязана 134-та годишнина на Военноморските сили.

„Тъй като армията е динамична структура, в рамките на този стратегически преглед на сигурността и отбраната ще стартира и преглед на структурите на Българската армия. Той ще даде възможност да се направи един по-дългосрочен план за нейното развитие до 2020 година", посочи заместник-министър Иванов и припомни, че срокът на сегашния План за развитието на Въоръжените сили изтича през 2014 г.

Нямаме намерение да съкращаваме личния състав и структурите", беше категоричен заместник-министър Иванов. „Новото, което ще направим е да  вземем под внимание военната експертиза. Българската армия има изключително подготвени офицери, разполага и с три акредитирани висши учебни заведения, чиито капацитет и експертиза ще бъдат използвани", каза той.

Предвиждат се промени в правно-нормативните документи, в които също определящо и решаващо място ще има военната експертиза.

„Възнамеряваме да стартираме и разработването на нов закон за отбраната и въоръжените сили", посочи заместник-министър Иванов. Сега действащият закон е поправян многократно и е загубил първообраза си. В новия законопроект ще бъде включен отново разделът за социалната политика на Министерството на отбраната и ще се регулират отношенията между различните звена в министерството. Ще започне и разработването на нов закон за резерва, тъй като сегашният е недействащ, каза заместник-министър Иванов . По думите му, трябва да се направи такъв закон, който да е съвместим с изискванията на НАТО и да позволява нарастване на силите и средствата, за което е предназначен резервът.

България е приела 56 Цели за способностите на силите, утвърден тази година на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, които ще бъдат изпълнявани до 2028 г. разясни още той.  За реализацията на тези цели ще бъде разработен нов инвестиционен план, който ще позволи на нашата страна да бъде активен член на НАТО.

Заместник-министър Иванов посочи още, че военното ведомство ще настоява бюджетът на Министерството на отбраната да бъде в рамките на 1,5% от Брутния вътрешен продукт.

Заедно с началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов зам.-министърът участва тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск - 2013" на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".

В обръщението си към випускниците заместник-министър Иванов посочи, че приоритетна задача на ръководството на Министерство на отбраната е възстановяването на престижа, отнетите социални гаранции и професионална сигурност на българския военнослужещ. „Вече сме предприели първите стъпки и имаме решителността и волята да продължим неотклонно в тази посока", заяви той. Работи се активно и за технологичната модернизация и съвременното организационно изграждане на войските.