Правителството няма своя собствена позиция и затова се крие зад колективната безотговорност на Съвета по сигурност по темата с кризата във Венецуела. С кого и за какво да обсъждам?

Това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев след представянето на анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.

Държавният грама разкритикува позицията на правителството по отношение на кризата във Венецуела, предупреждавайки, че когато представя публично своите мотиви трябва да бъде по-внимателно". Държавният глава повтори тезата си, че най-добрата позиция в случая е ненамесата и посочи, че след него дори и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се е изказал с призив за ненамеса. 

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Нужна е тясна координация между военната експертиза и политиците, твърди той

Румен Радев обясни, че е изпратил своята позиция по темата в Съвета за сигурност, но правителството не я е зачело. Президентът постави под съмнение и релевантността на самата позиция на Съвета по сигурността към МС, след като той се занимава с вътрешни проблеми, а не с международни. За държавния глава е странно защо сега се повдига по този начин темата, след като до този момент правителството и МВнР не го е търсело за мнение, например за Договора за приятелство и добросъседство с Македония или за протокола за присъединяването на Македония към НАТО...

Президентът Румен Радев отправи критика и към Европа и европейската позиция за Венецуела, заявявайки, че винаги е смятал Европа за люлка на демокрацията и плурализма. "Европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми, а тази която уважава правото и суверенитета", заяви Румен Радев, което според него означава спазване на неутралитет. 

Каракачанов умерен оптимист за армията и модернизацията й

Каракачанов умерен оптимист за армията и модернизацията й

Армията трябва да бъде пред очите на обществото

Намесата, каквато е позицията на ЕС, по думите на Радев рискува да ескалира напрежението в международен план. Освен това държавният глава посочи изключително сложната обстановка около Венецуела, а и намекна, че и българите могат да си направят съответните изводи, виждайки или сравнявайки емигрантските кризи тук, в България, и във Южна Америка.

"Думите на премиера Бойко Борисов, че в последните години за нуждите на военновъздушните сили са се купували само транспортни самолети, с които генералитетът може да избяга при една евентуална война, държавният глава определи като "несполучлива шега".

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са се проваляли", отговори Румен Радев на твърденията на премиера Бойко Борисов.

Ако офицерите днес нямат самочувствие, то е защото от годините са поставяни в унизително положение от политиците, допълни още държавният глава.

Радев се надява премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове, прекарани на борда на военно транспортните хеликоптери и самолети.

Припомняме, в понеделник президентът призова България да запази неутралитет по отношение на Венецуела и да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция, а именно признаването на Хуан Гуайдо за държавен глава.

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност

Часове по-късно обаче от Министерство на външните работи излязоха с позиция на подкрепа за Гуайдо в очакване на провеждането на демократични избори.

От своя страна Съветът за сигурността при Министерския съвет също формира позиция на признание на Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела.

Вчера стана ясно, че българското правителство официално признава Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на латиноамериканската държава.

Ген. Андрей Боцев отчита успешна година на Българската армия

Ген. Андрей Боцев отчита успешна година на Българската армия

Обсъждат дисциплината