С решение на министрите от кабинета "Борисов-3" българското правителство призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела. Информацията е на Министерския съвет след края на редовното заседание на кабинета.

"Министерският съвет на Република България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела. Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза", се казва в документа.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост, мотивират решението си министрите от кабинета на Борисов.

Искат позицията ни за Венецуела да мине през решение на МС

Искат позицията ни за Венецуела да мине през решение на МС

Важно е не само каква позиция ще заеме държавата ни, а как, заяви Борислав Цеков

В документа се припомня, че на 5 януари 2019 г. встъпи в длъжност новият председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо. На церемонията са присъствали посланиците на държавите-членки на ЕС.

Държавите от ЕС не са изпратили свои представители при встъпването в длъжност за нов президентски мандат в сградата на Върховния съд на Николас Мадуро. Тази церемония е била на 10 януари 2019 г.

Паси: ЕС защитава демокрацията с позицията си за Венецуела

Паси: ЕС защитава демокрацията с позицията си за Венецуела

Китай, Русия и Куба имат най-голям интерес да поддържат Мадуро

На 26 януари 2019 г. страните от ЕС, включително и България, призоваха за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела.

Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела, се казва в информацията на МС.

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност

В своя резолюция от 31 януари 2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната.

България изразява подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела, като се обосновава на нуждата от бързи и адекватни политически мерки за разрешаване на цялостната криза във Венецуела.