"Свидетели сме на разнобой, който не говори добре за начина, по който се формират позициите. Външната политика не е придадена към нито една от институциите. Би следвало да се търси консолидирана държавна позиция. Имаме становище на МВнР, а днес имаме позиция на консултативен орган към МС. Трябва да има решение на МС по този въпрос".

Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика пред БНР. Той обоснова мнението си с това, че като конституционалист гледа не каква позиция ще заеме държавата ни, а как.

Съветът за сигурност към МС подкрепи ЕС и Гуайдо

Съветът за сигурност към МС подкрепи ЕС и Гуайдо

Позицита е гласувана от всички с изключение на представителите на президента

По думите му политическите отношения, взаимоотношенията между държавните институции са много принизени, но би следвало да спазваме конституционния ред.

Според Цеков има нарушен диалог на институциите и то по консолидирана държавна позиция, която отговаря на стратегическите интереси. Според Конституционния съд нито една институция няма монопол върху външната политика. Нужно е съгласие. Това, че не се намира, означава, че не се търси, смята Борислав Цеков.

България признава Гуайдо за временен президент и очаква избори

България признава Гуайдо за временен президент и очаква избори

Венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще

Според дипломата Стефан Тафров от начина, по който бе изразена позицията на България за признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела остава впечатлението за колебание, за плахост, за разнобой.

Би трябвало на утрешното редовно заседание на Министерския съвет Хуан Гуайдо да бъде признат за временен президент на Венецуела, допълни Тафров, който е бивш посланик на България в Рим, Париж и ООН, говорител по външнополитическите въпроси на "Демократична България".

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност

Той припомни, че ООН отказа да наблюдава т.нар. "избори" във Венецуела, които доведоха до втория мандат на Николас Мадуро. Той ги свика в нарушение на конституцията и забрани на опозиционни политици да се явят срещу него.

Ситуацията е ясна. Става дума за режим, в който 3 милиона венецуелци напуснаха страната заради глада.

Един от стълбовете на ООН е суверенитетът, но другият са човешките права. Паралелът със събития у нас е Жан Виденов и гладът, но това продължава повече. Има и страшна престъпност в страната, допълни Тафров.

Не можем да оставим една страна да страда до безкрайност. Международната солидарност е необходима. Всяка страна има право на демокрация, Венецуела - също, допълни Тафров.

Припомняме, по-рано през деня се проведе заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет за определяне на позиция на страната ни за събитията във Венецуела. Заключителната позиция е подкрепена от всички представители на институции и членове на Съвета, с изключение на представителите на президента, се посочва в съобщението.

Припомняме, вчера вечерта държавният глава Румен Радев призова страната ни да заеме неутрална позиция. Часове по-късно от Министерство на външните работи излязоха с позиция на подкрепа за Гуйадо в очакване на провеждането на демократични избори.