Съветът за сигурността при Министерския съвет също формира позиция на признание на Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела. 
Това се посочва в прессъобщение от МС за състояло се извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела.

Съветът се председателства от министър-председателя Бойко Борисов и в него участват вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.

Заключителната позиция е подкрепена от всички представители на институции и членове на съвета, с изключение на представителите на президента, се посочва в съобщението. Припомняме, вчера вечерта държавният глава Румен Радев призова страната ни да заеме неутрална позиция. Часове по-късно от  Министерство на външните работи излязоха с позиция на подкрепа за Гуйадо в очакване на провеждането на демократични избори.

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност

Позицията на съвета е, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

"Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия - страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се казва още в позицията на Съвета за сигурността.

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Да се изгорят всички мостове, да се повиши натиска и Мадуро да падне

До този момент 12 държави членки на ЕС подкрепиха Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Италия спъва признаването на Гуйадо и по този се блокира изпълнението на резолюцията на ЕП.  

От международната общност по-големите страни, които признаха Гуйадо за президент са САЩ, Бразилия, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и други. Мадуро се ползва с подкрепата на Русия, Турция, Китай и Иран.

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела
Обновена

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела

САЩ се опитват да проведат операция за организиране на следващата "цветна революция"

Венецуела се намира в безпрецедентна криза, след поредните граждански вълнения, предизвикани от икономическия колапс в страната. Председателят на парламента Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на ВенецуелаНа този етап висшето военно ръководство, чията подкрепа се счита за решаваща, подкрепят Мадуро и определя случващото се за преврат.

Заради подкрепата за Гуйадо официален Каракас скъса дипломатическите отношения заради позицията на САЩ в конфликта.

Групата "Лима", в която влизат големите латиноамерикански страни и Канада, вече  върху венецуелския президент Николас Мадуро, след като миналата седмица предупреди, че се противопоставя на всякаква военна или силова намеса от страна на външна сила във Венецуела.