Продължават протестите във Венецуела. Десетки хиляди граждани на латиноамериканската страна излязоха по улиците на столицата Каракас с искане оставката на президента Николас Мадуро, съобщават световни агенции.

Президентът на страната започна втория си мандат на 11 януари след спорни избори. Той е изправен пред растящ вътрешен и международен натиск. САЩ, Бразилия и Колумбия се обявиха в подкрепа на опозицията.

Масови протести срещу Мадуро във Венецуела

Масови протести срещу Мадуро във Венецуела

Майк Пенс нарече президента "диктатор"

Днешният марш идва след две нощи на протести с насилие в работнически квартали на столицата, които преди бяха бастиони на социалистическото правителство.

"Кои сме ние? Венецуела! Какво искаме? Свобода!", скандираха протестиращи в източната част на Каракас. "И правителството ще падне, и правителството ще падне, това правителство ще падне", скандираха протестиращи в столицата.

Снимка 402072

Източник: ЕПА

В същото време Социалистическата партия на Мадуро призова за проправителствени демонстрации.

В центъра властите вече са разположили сили за борба с безредиците, подкрепени от машини с водно оръдие и лека бронирана техника.

Мадуро благодари на венецуелците за подкрепата

Мадуро благодари на венецуелците за подкрепата

Страните в региона се опитват да го свалят от власт

Планирани са и други протести в страната, включително и пред посолствата на Венецуела по света.

Хуан Гуайдо, новият лидер на контролирания от опозицията парламент, призова полицията да оттегли подкрепата си за Мадуро.

"Днес светът е вперил очи към нашата родина", написа той в "Туитър".

Снимка 402071

Източник: ЕПА

Относително непознат до този месец, Гуайдо вдухна нов живот на опозицията в държавата. Преди церемонията по встъпването в длъжност на Мадуро, Гуайдо описа лидера като "узурпатор" и обяви, че е готов да поеме управлението до провеждането на честни избори.

Днес се отбелязва годишнина от бунта през 1958 г., който доведе до падането на военния диктатор Маркос Перес Хименес.

Богатата на петрол Венецуела е изправена пред сериозни икономически и политически проблеми. Хиперинфлацията в страната на практика направи боливара без никаква стойност. Има голям недостиг на храна и лекарства, престъпленията се увеличават. Повече от 3 милиона венецуелци са напуснали страната, предизвиквайки напрежение на континента.

Вчера в североизточния град Сиудад Гуаяна статуя на Уго Чавес беше съборена и отрязана наполовина.

Мадуро обвини опозицията в подбуждане към насилие.

При протести през 2017 г. загинаха най-малко 120 души, а други стотици пострадаха.

Към днес са арестувани 30 протестиращи. По непотвърдена информация двама души са убити, а десетки са пострадали в столицата.