24 часа, след като венецуелската опозиция призова към протести срещу президента Николас Мадуро и задълбочаващата се криза в страната, те вече са факт, предадоха световните информационни агенции. 

Само в столицата Каракас полицията е арестувала около 30 демонстранти. Съобщава се за сблъсъци между демонстранти и полиция. Стигнало се е до вандалски акции и палежи. 

Искаме Мадуро да си тръгне, са заявили протестиращи за медиите. 

Те бяха оглавени от Хуан Гуайдо, настоящ председател на парламента, който е спряган за новия президент на страната. Той вече бе задържан от властите заради призивите си за протести, но след това бе освободен. 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова венецуелците да протестират и нарече президента "диктатор". С вас сме, написа на испански Пенс в "Туитър". Ще възстановим демокрацията в страната. 

Мадуро благодари на венецуелците за подкрепата

Мадуро благодари на венецуелците за подкрепата

Страните в региона се опитват да го свалят от власт

Припомняме, че все повече страни в региона обявяват, че не признават Мадуро за президент и го обявяват за диктатор. Те са готови да признаят Гуайдо за държавен глава. Самият той пожела да поеме властта. 

Мадуро, най-големият идеологически враг на САЩ в Латинска Америка, обвини Вашингтон, че стои зад атаките срещу него и се опитва да го убие.

Протестите се очаква да продължат и в сряда. 

Снимка 401901

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че 23 януари не е случайно избрана дата за демонстрациите. На този ден през 1958 г. във Венецуела е свален режимът на Маркос Перес Хименес.

Годишната инфлация във Венецуела достигна 2 млн. процента.

Около 3 лн. души са имигрирали от бедността във Венецуела от 2015 година насам.