Американската администрация настоява Испания и ЕС да признаят Гуайдо и да прекъснат всички канали за диалог с Николас Мадуро, пише "Ел Паис".

"Има голям натиск, няма да ви кажа кой, но можете да си представите, така че да гласуваме против създаването на тази група (създаването на международна контактна група за Венецуела в ЕС)", обяснява външният министър на Испания Хосе Борел.

На 23-и януари, чрез обаждане от посолството на САЩ в Мадрид съобщиха на Испания, че: "Вероятно Гуайдо ще бъде обявен за президент днес и ние ще го признаем".

В статия, публикувана същия ден в Wall Street Journal, вицепрезидентът Майк Пенс подкрепи Гуайдо, с когото се е срещал предишната седмица.

Съобщението се изпълни няколко часа по-късно. Преди демонстрация на стотици хиляди хора, които изпълниха Каракас, Гуайдо положи клетва като президент на Венецуела. След по-малко от четвърт час Доналд Тръмп го припозна официално. След това дойдоха латиноамериканските страни от така наречената група от Рио, най-активните досега в отхвърлянето на Мадуро, с изключение на Мексико.

ЕС създава контактна група за провеждане на избори във Венецуела

ЕС създава контактна група за провеждане на избори във Венецуела

Заедно с латиноамерикански страни…

Новината засегна срещата на Борел в Мадрид с португалския му колега Аугусто Сантос Силва. Двамата министри обсъдиха прилагането на така наречената международна контактна група, която ЕС се съгласи да създаде през октомври. Идеята беше няколко европейски и латиноамерикански държави да действат като посредници за възстановяване на каналите за диалог между Мадуро и опозицията.

Ръководителите на дипломацията на двете страни от ЕС с най-голям интерес към Венецуела реагираха предпазливо (почти половината от живеещите там европейци са испанци или португалци). "Няма да правим нищо друго", обясни Борел. "За нас не е достатъчно САЩ да признаят Гуайдо", добави Сантос. И двамата призоваха за необходимостта да се запази единството в ЕС.

Боръл внезапно напусна конференция в Каса де Америка, за да присъства на обаждане в посолството на САЩ в Мадрид и да говори с министър-председателя Педро Санчес от форума в Давос (Швейцария).

Декларациите на френския президент Еманюел Макрон в полза на венецуелската опозиция контрастираха с мълчанието на Санчес.

Дипломатите, от своя страна, бяха подозрителни към непредвидимите последици от предприемането на безпрецедентна стъпка. Не само за правни съмнения за самопровъзгласяването на Гуайдо, но и за разкъсването на традиционната доктрина на Естрада, според която дипломацията признава държавата, а не правителството на деня.

За пръв път щеше да се признае президент, който не контролира държавния апарат, въпреки че неговата законност е поставена под въпрос.

САЩ: Русия да не посяга на златото и петрола на Венецуела

САЩ: Русия да не посяга на златото и петрола на Венецуела

Предупреждение и към Николас Мадуро…

В четвъртък, 24 януари, Борел се срещна с посланик Дюк Букан III, представителя на Тръмп. Американският дипломат разказа на министъра за значението, което Вашингтон придава на ролята на Испания и Португалия във венецуелската криза за способността й да привлече останалите страни от ЕС на тяхна страна.

Той отправя две искания: незабавно да се признае Гуайдо за легитимен президент и да се откаже поддръжка на какъвто и да е канал за диалог с Мадуро. "Съединените щати са убедени и са ни уведомили", обяснява Борел в сряда в Конгреса, "че няма повече посредничество, няма улеснения, няма повече разговори, нищо повече" Да се изгорят всички мостове, да се изолира Мадуро и повиши натиска, за да падне, съобщава "Ел Паис".

На 25-ти, след Съветът на министрите, ръководителят на испанската дипломация обяви, че Испания ще признае Гуайдо, ако в "сравнително кратък период", който не иска да уточни, Мадуро не обяви избори с гаранции и под международен надзор.

Дори създаването на контактната група сякаш изпадна в колебание. "Ние насърчихме тази идея през последните месеци ... Готвеше се да се формализира ..., но събитията промениха обстоятелствата и ние адаптираме работата си", обяснява Борел.

На 26-и, Санчес за пръв път говори публично за венецуелската криза. След срещата в Давос с президентите на Колумбия, Еквадор и Коста Рика, даде на Мадуро осем дневен ултиматум.

В Букурещ, Борел потвърди, че Испания ще признае Гуайдо и ЕС най-накрая даде началото на контактната група, но с ограничена цел (да насърчи провеждането на избори във Венецуела) и определен срок (90 дни). "Въпреки че някои от най-силните участници в този проблем ми казват, че вече не е време за посредничество, ние вярваме, че тя може да послужи", твърди той.

"Времето е против демокрацията във Венецуела", предупреждава американският посланик в статия за "Ел Мундо", цитиран от "Ел Паис".

Гуайдо отсече: Опозицията във Венецуела отказва да води диалог с правителството

Гуайдо отсече: Опозицията във Венецуела отказва да води диалог с правителството

Обвини силите за сигурност, че заплашват семейството му

Според настоящите оценки за 2018 година, 81,89% от доказаните световни запаси от петрол се намират в страните от ОПЕК.

Най-големите петролни запаси в света по държави, доказаните петролни резерви са тези, за които имат сигурност, че могат да бъдат възстановени при съществуващите икономически и политически условия, със съществуващите технологии.

1. Венецуела - 300,878 млн. барела

С доказани запаси от 300,878 милиона барела, Венецуела има най-голям брой доказани запаси от нефт в света. Петролът в страната е сравнително ново откритие. Преди това Саудитска Арабия винаги е заемала първо място.

2. Саудитска Арабия - 266,455 милиона барела

В продължение на десетилетия Кралство Саудитска Арабия се възприема като държава, която е въплъщение на петрола богатството и влиянието в глобалната политика. Саудитска Арабия обаче вече не е световен лидер в петролния потенциал.

3. Канада - 169 709 млн. барела

Канада има почти 170 000 милиона барела доказани запаси от петрол, от които най-значителна част е под формата на находища в петролни пясъци в провинция Алберта. Освен това повечето от конвенционално достъпните петролни запаси на страната се намират в Алберта.

4. Иран - 158 400 милиона барела

Иран има близо 160 милиона барела доказани петролни запаси, което го прави значително богат по отношение на световните петролни ресурси. При разглеждането на най-леснодостъпните запаси (с изключение на много от нетрадиционните, труднодостъпни резерви в Канада) Иран се намира точно зад Венецуела и Кралство Саудитска Арабия.

5. Ирак - 142 503 млн. барела

Въпреки нестабилните политически ситуации в новата си история, Ирак е върху някои от най-големите световни доказани запаси от петрол. Всъщност, благодарение на гражданските вълнения и военните окупации, които характеризираха националната сцена през последните няколко десетилетия, не е възможно да се направи точно проучване на петролните резерви на Ирак.

6. Кувейт - 101 500 милиона барела

Макар и малка страна по площ, Кувейт притежава повече от справедлив дял от световните петролни запаси.

7. Обединени арабски емирства - 97 800 милиона барела

Обединените арабски емирства (ОАЕ) получават по-голямата част от петрола си от находището "Закум", което се оценява на 66 милиона барела, което го прави третото по големина находище в региона.

8. Русия - 80 000 милиона барела

Русия е страна, пълна с природни ресурси, най-вече огромните запаси от петрол в страната под огромните сибирски равнини. Производството на руски петрол спада значително след разпадането на бившия Съветски съюз, но през последните няколко години страната възобновява производството си. Нацията може допълнително да увеличи резервите си от нефт и газ в бъдеще, тъй като проучванията продължават под нейните арктически води и лед.

9. Либия - 48 363 млн. барела

Либия има най-големите запаси от петрол в Африка и деветата по големина в света. Тя има потенциала да разполага с по-голям резерв от изкопаеми горива, отколкото в момента е известно, тъй като остава до голяма степен неизследвана в резултат на предишни санкции срещу чуждестранни петролни компании.

10. Съединените щати - 39,230 милиона барела

Запасите от петрол в САЩ се повишиха през последните години поради увеличеното използване на неконвенционални методи за добив, които позволяват добиването на повече шисти от нефт и газ, отколкото е било възможно преди. В резултат на тези дейности, особено фрекинг и хоризонтални сондажи, американските резерви надхвърлиха 36 000 милиона барела през 2012 г. за първи път от 1975 г. насам. Въпреки това доказаните запаси от петрол в САЩ са само част от резервите на световните лидери на петрол като Венецуела, Саудитска Арабия и Канада.

Снимка 403908

Източник: ОПЕК