Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо отхвърли възможността за диалог с правителството.

Той също така обвини силите за сигурност, че заплашват семейството му и посещават дома му, за да открият съпругата му, съобщават световните осведомителни агенции.

По-рано Карлос Векио, който е посланик на Венецуела в САЩ, назначен от Гуайдо, настоя, че опозиционните сили няма да участват "в никакъв диалог от типа, от който Мадуро е заинтересован", призовавайки президента на Венецуела да се оттегли от поста.

Венецуела – част от план на САЩ за противопоставяне на Русия и Китай

Венецуела – част от план на САЩ за противопоставяне на Русия и Китай

Администрацията има за цел да вбие клин между Венецуела и Куба

"В момента в моята къща има полицейски специални части, те искат да видят (моята съпруга) Фабиана... Диктатурата смята, че ще ни сплаши. Държа ги отговорни за всичко, което може да се случи с моето 20-месечно бебе. Оттук се отправям към вкъщи, за да защитя семейството си, а също така приканвам дипломатическите представители да дойдат с мен, за да разберат истинските намерения на спецчастите", подчерта Гуайдо по време на реч в Централния университет на Венецуела в Каракас.

Междувременно ръководителят на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини потвърди готовността на Общността да обмисли нови санкции във връзка с кризата във Венецуела. Нейното изявление беше направено само няколко часа след като Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните членки да признаят Гуайдо като временен президент на Венецуела.

Европарламентът призна Гуайдо за президент на Венецуела

Европарламентът призна Гуайдо за президент на Венецуела

Призовава страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо

Гуайдо, който е председател на парламента, се самопровъзгласи за държавен глава на Венецуела на 23 януари и веднага беше признат от САЩ и няколко други страни. Мадуро, от своя страна, нападна Гуайдо като "марионетка на САЩ" и обвини Вашингтон в организирането на преврат в страната.

Междувременно Русия, Китай, Турция и други страни се зарекоха да подкрепят законното, според тях, правителство на президента Мадуро.

Тръмп телефонира на Гуайдо и го поздрави за встъпването му в длъжност

Тръмп телефонира на Гуайдо и го поздрави за встъпването му в длъжност

Планирани са мащабни протести срещу "бившия диктатор Николас Мадуро"