Опитите за отстраняване от власт на президента на Венецуела Николас Мадуро са първа стъпка от план на администрацията на САЩ за укрепване на контрола над региона и отслабване на влиянието на Русия и Китай.

Това пише в статия американското авторитетно издание "Уолстрийт джърнъл", цитирано от ТАСС.

900 души са задържани при протестите във Венецуела

900 души са задържани при протестите във Венецуела

Ескалацията на напрежението

Източници разказаха пред вестника, че "опитите на администрацията на Тръмп да отстрани от власт президента на Венецуела са началният етап от нова стратегия за укрепване на влиянието на САЩ в Латинска Америка".

В публикацията се подчертава, че действията на Вашингтон вероятно ще засегнат и Куба. Стратегията има за цел също така ограничаване на влиянието на Русия, Иран и Китай в региона.

"Уолстрийт джърнъл" пише още, че много чиновници от администрацията на Тръмп са уверени, че Куба представлява голяма заплаха за националната сигурност заради разпространението на антиамерикански настроения в други латиноамерикански държави.

САЩ затягат примката около Венецуела

САЩ затягат примката около Венецуела

Джон Болтън с призив към Уолстрийт

Администрацията има за цел да вбие клин между Венецуела и Куба, за да паднат режимите в двете страни. Вашингтон е недоволен от опита си да ги изолира, тъй като двете държави засилват контактите си с Русия, Китай и Иран.

Според изданието в разработването на стратегията през последните две години е участвал Маурисио Клавер-Кароне, който отговаря за отношенията с Латинска Америка към Съвета за национална сигурност на САЩ. При изготвянето на плановете са оказали влияние сенатор Марко Рубио и конгресменът Марио Диас-Баларт. И двамата са републиканци и представители на щата Флорида.

След Венецуела и Куба САЩ ще обърнат внимание на Никарагуа. Вестникът пише, че Държавният департамент многократно е отправял критика по адрес на тази държава.

Във Венецуела задържаха двама журналисти от Франция

Във Венецуела задържаха двама журналисти от Франция

Екипът е снимал президентския дворец

"Уолстрийт джърнъл" предупреждава, че стратегията на САЩ е свързана със сериозни рискове. Ако Мадуро не бъде свален и лидерът на опозицията Хуан Гуайдо не поеме управлението, както и ако не бъдат прекъснати контактите между Каракас и Хавана, САЩ ще бъдат въвлечени в криза, пише вестникът и допълва, че при ситуация, подобна на Давид и Голиат, САЩ могат да изгубят и Китай, Москва и Иран да засилят позициите си в региона.

Според вестника малка е вероятността САЩ да бъдат подкрепени от други държави срещу Куба.

Кремъл отхвърля твърденията за прехвърлянето на златото от Венецуела в Русия

Кремъл отхвърля твърденията за прехвърлянето на златото от Венецуела в Русия

"Няма такава иформация"