Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на депутата от венецуелския парламент Хосе Гуера, че Москва се е опитала да премести 20 венецуелско злато в Русия, съобщава ТАСС.

"Няма такава иформация", посочи Песков в отговор на въпрос.

Той призова за много предпазливо отношение към различни "фалшиви новини".

Песков припомни, че Москва вече е обявила желанието си да помогне за уреждане на вътрешнополитическата криза във Венецуела.

20 тона злато от Венецуела се подготвят за изнасяне в Русия?

20 тона злато от Венецуела се подготвят за изнасяне в Русия?

Не е известно къде ще бъдат доставени златните кюлчета за 840 милиона долара

"Русия е готова да подкрепи уреждането на политическата ситуация във Венецуела, без да се намесва във вътрешните работи на страната", увери той, допълвайки: "Русия е категорично против всякакви намеси на трети страни във вътрешните работи на Венецуела."

Вчера в публикация в профила в "Туитър" на венецуелския парламент Хосе Гуера заяви, че според информацията, получена от служители на Централната банка, е пристигнал самолет от Москва, за да отнесе 20 тона злато от страната.

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо и председател на парламента, чието назначаване на тази длъжност беше отменено от Върховния съд на страната, се самопровъзгласи за временен президент на митинг в столицата Каракас на 23 януари. Няколко страни, включително САЩ, членове на Групата Лима (включително Мексико), Австралия, Албания, Грузия и Израел, както и Организацията на американските държави, го признаха за президент. Мадуро от своя страна разкритикува този ход като преврат, организиран от Вашингтон и заяви, че прекъсва дипломатическите отношения със САЩ.