Европейският парламент прокара резолюция, с която призовава страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, съобщават от законодателния орган.

Парламентът призна Гуайдо като легитимен временно изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската държава в съответствие с конституцията.

Венецуела – част от план на САЩ за противопоставяне на Русия и Китай

Венецуела – част от план на САЩ за противопоставяне на Русия и Китай

Администрацията има за цел да вбие клин между Венецуела и Куба

Депутатите призовават шефа за външната политика Федерика Могерини и страните членки да признаят Гуайдо за президент до провеждането на нови свободни и прозрачни президентски избори с цел възстановяване на демокрацията.

Резолюцията беше приета от 439 депутати срещу 104, 88 законодатели се въздържаха.

Евродепутатите повториха пълната си подкрепа за венецуелския парламент като единствения легитимен демократичен орган в страната, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана, включително и правата и безопасността на депутатите да се гарантират.

900 души са задържани при протестите във Венецуела

900 души са задържани при протестите във Венецуела

Ескалацията на напрежението

Европейският парламент допълва, че след признаването на Гуайдо, ЕС и страните членки също трябва да признаят представителите, назначени от легитимните власти.

Депутатите осъждат репресиите и насилието, довели до смъртни случаи и ранени. ЕП настоява властите във Венецуела да прекратят всички нарушения на правата на човека, да подведат под отговорност виновните и да се гарантират основните свободи и човешки права.

Законодателният орган подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на убийствата. Евродепутатите зоват и за незабавно освобождаване на задържаните журналисти.

САЩ затягат примката около Венецуела

САЩ затягат примката около Венецуела

Джон Болтън с призив към Уолстрийт

До момента САЩ, Бразилия, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и други страни признаха Гуайдо за президент.