Депутати в Русия, които поддържат тесни отношения с Венецуела, остро разкритикуваха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае политик от опозицията за легитимен президент на латиноамериканската държава, информира АП.

"Мисля, че при това развитие на ситуацията САЩ се опитват да проведат операция за организиране на следващата "цветна революция" във Венецуела", коментира заместник-председателят на Комисията по външни работи към горната камара на руския парламент Андрей Климов, цитиран от РИА Новости.

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

САЩ пренебрегват Мадуро, няма да изтеглят дипломатите от Венецуела

Държавният секретар отбеляза, че Вашингтон не признава властта на Мадуро

"Цветната революция" е руско определение за масови антиправителствени протести, които доведоха до свалянето на лидерите в Грузия, Украйна и Киргизстан.

"Не мисля, че можем да признаем това - това всъщност е преврат", смята Владимир Джабраилов, друг руски депутат, цитиран от Интерфакс.

Алексей Пушков, председател на Комисията за информация към Федералния съвет, определи случващото се във Венецуела като "опит за преврат", подкрепян от САЩ.

"Невъзможно е да се представи, че това е спонтанно", коментира той пред Россия 24.

"Това са планирани действия и определено са координирани със САЩ", добави Пушков. Той предупреди, че това "може да доведе до граждански конфликт, дори гражданска война".

Константин Косачев, председател на Комисията по външни работи към горната камара, написа във "Фейсбук", че САЩ "подклаждат протести".

Депутатът от Комунистическата партия Дмитрий Новиков отбеляза, че "трудно може да се представи по-чудовищен пример за намеса във вътрешни дела".

Русия е голям политически съюзник на Венецуела. Руската петролна компания Роснефт е инвестирала огромни средства в петролните находища на латиноамериканската държава.

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела
Обновена

ЕС подкрепи Гуайдо като лидер на Венецуела

Могерини, Таяни, Туск с категорични изявления...

САЩ признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността държавен глава на латиноамериканската държава.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон няма да изтегли дипломатите си от Венецуела след нареждането на президента Николас Мадуро