Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция.

Това заяви президентът Румен Радев в позиция по повод последните събития във Венецуела и взетата страна от САЩ и ЕС. 

В нея той призова българските власти към въздържаност и настоя за нуждата от диалог в страната. 

Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие, призна той.

В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение, убеден е държавният глава.

Венецуела ще преразгледа отношенията си с ЕС

Венецуела ще преразгледа отношенията си с ЕС

Правителството на Венецуела протестира срещу решението на редица страни членки на ЕС

Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори, написа още Радев.

Припомняме, че Венецуела протестира срещу решението на редица страни членки на ЕС да признаят Хуан Гуайдо за временен президент на латиноамериканската страна.

Държавата ще преразгледа двустранните си отношения с държавите членки на ЕС. Каракас подчертава, че европейските държави са се подчинили на стратегията на американската администрация за сваляне на Мадуро.

Най-малко 12 държави членки на ЕС подкрепиха Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

Държавният глава Николас Мадуро конкретно атакува премиера на Испания Педро Санчес. Мадуро предупреди, че Санчес ще има "кръв по ръцете си", ако бъде организиран преврат срещу него.