Правителството на Венецуела протестира срещу решението на редица страни членки на ЕС да признаят Хуан Гуайдо за временен президент на латиноамериканската страна. Кабинетът обяви, че "енергично отхвърля" позицията на държавите, информират медии.

Венецуела: Косово е част от Сърбия, а Крим от Русия

Венецуела: Косово е част от Сърбия, а Крим от Русия

Гуайдо е американска марионетка, по-известна извън Венецуела, без диалог ще има война

В съобщението на правителството се казва, че богатата на петрол държава ще преразгледа двустранните си отношения с държавите членки на ЕС. Каракас подчертава, че европейските държави са се подчинили на стратегията на американската администрация за сваляне на Мадуро.

Най-малко 12 държави членки на ЕС подкрепиха Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

Държавният глава Николас Мадуро конкретно атакува премиера на Испания Педро Санчес. Мадуро предупреди, че Санчес ще има "кръв по ръцете си", ако бъде организиран преврат срещу него.

Италия спъва признаването на Гуайдо от ЕС за президент на Венецуела

Италия спъва признаването на Гуайдо от ЕС за президент на Венецуела

Нови разделения в ЕС

В обръщение, излъчвано по държавната телевизия, Мадуро подчерта, че отхвърля ултиматума на всяка държава. Той също така отхвърли подкрепяните от САЩ усилия за изпращане на хуманитарна помощ, като отбеляза, че Венецуела не е държава на просяци.

Междувременно Гуайдо използва "Туитър", за да благодари за подкрепата на европейските държави.

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Скастри и Европейския съюз

По-рано днес Италия блокира декларация от името на ЕС, с която Брюксел щеше да признае Гуайдо за временен президент до организирането на предсрочни избори.

В същото време ООН отказа да заеме страна и поясни, че няма да се присъедини към нито една група от държави с цел излизане от кризата.