Великобритания, Франция, Испания и Швеция признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, съобщават АП и други медии.

Четирите европейски държави обявиха, че признават опозиционния лидер Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската държава. Решението е взето след отказа на Николас Мадуро да организира предсрочни избори за държавен глава. Вместо това Мадуро обяви, че може да организира парламентарни избори.

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Мадуро предупреди Тръмп да не се намесва военно във Венецуела

Скастри и Европейския съюз

Британският външен министър Джереми Хънт написа в "Туитър", че Великобритания с европейските си съюзници признават Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент до провеждането на предсрочни избори. Хънт изрази надежда, че "хуманитарната криза" в страната ще бъде разрешена скоро.

Испанският премиер Педро Санчес заяви пред журналисти в Мадрид, че "ние работим за връщане на цялата демокрация във Венецуела: правата на човека, избори и без повече политически затворници".

Франция поставя ултиматум на Мадуро

Франция поставя ултиматум на Мадуро

Признава Гуайдо, ако не бъдат обявени президентски избори до края на деня

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан призова пред радио France Inter Гуайдо да организира предсрочни избори, които ще гарантират, че "венецуелската криза ще приключи мирно".

Министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом коментира пред местната медия SVT, че Мадуро не е избран със "свободни и честни избори".