Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли ултиматума, издаден от Европейския съюз да свика извънредни "свободни, прозрачни и честни президентски избори" или Съюзът ще признае неговия съперник, лидера на опозицията и председател на парламента Хуан Гуайдо, за временен президент на страната.

Мадуро се гаври с ЕС: Искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни

Мадуро се гаври с ЕС: Искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни

Ултиматумът на ЕС изтича днес

"Не приемаме ултиматуми от никого. Това е все едно аз да кажа на Европейския съюз: "Давам ви седем дни, за да признаете Република Каталуния, а ако не го сторите, ние ще предприемем мерки", изтъкна Мадуро.

Венецуелският президент също така предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не предприема военни действия срещу режима му.

"Спри. Спри, Тръмп! Спри се! Правиш грешки, които ще оставят ръцете ти оцапани с кръв и ще напуснеш президентството, оцапан с кръв", подчерта още Мадуро в интервю за испански журналист, сравнявайки евентуалната американска намеса във Венецуела с войната във Виетнам, където САЩ понесоха изключително много загуби, без да постигнат кой знае какво.

Франция поставя ултиматум на Мадуро

Франция поставя ултиматум на Мадуро

Признава Гуайдо, ако не бъдат обявени президентски избори до края на деня

Мадуро подчерта, че не може да изключи възможността за гражданска война, след като нараства натискът върху него да се оттегли от властта. 

"Днес никой не може да отговори на този въпрос със сигурност. Всичко зависи от нивото на лудост и агресивност на северната империя (САЩ) и техните западни съюзници. Искаме никой да не се намесва в нашите вътрешни работи... и се подготвяме да защитаваме нащата страна", настоя венецуелският президент.