Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи провеждането на предсрочни избори в страната, но не президентски, а парламентарни. Това стана на вчерашния проправителствен митинг в столицата Каракас.

"Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори", провикна се Мадуро, имплицитно атакувайки Хуан Гуайдо, който е председател на парламента и който се самопровъзгласи за временен президент.

Митингът беше в чест на 20-годишнината от идването на власт на покойния бивш венецуелски държавен глава Уго Чавес.

В цяла Венецуела демонстрации в подкрепа на Гуайдо и Мадуро

В цяла Венецуела демонстрации в подкрепа на Гуайдо и Мадуро

Страната очевидно е доста разделена

Осемдневният ултиматум за Мадуро да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС, изтича днес. След изтичането му Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо.  

По време на митинга Мадуро отхвърли искането на европейските държави като "безочливо" и настоя, че той е законният държавен глава на страната си.

Генерал във Венецуела призна лидера на опозицията Гуайдо за президент

Генерал във Венецуела призна лидера на опозицията Гуайдо за президент

Колегите му го обявиха за предател

От своя страна опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредна провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори.

"Мадуро не е президент и т. нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност", се казва в изявлението на депутата.

Подчиненият на Мадуро Върховен съд обяви парламента за незаконен, след което Мадуро свика свое Учредително събрание.

На друг митинг наблизо Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато не бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.