Поддръжници на самопровъзгласилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо се събраха за демонстрации в цялата страна.

Днешните протести имат за цел да засилят натиска върху президента Николас Мадуро да се оттегли и да свика предсрочни президентски избори.

Същевременно в няколко квартала на Каракас се провеждат демонстрации в подкрепа на Мадуро, като доста от тях са държавни служители. Основното им сборище е бул. "Боливар".

Гуайдо се самопровъзгласи за президент миналия месец и веднага беше признат от САЩ и повечето страни от Латинска Америка.

Русия, Китай и Турция подкрепят Мадуро.

Големите европейски страни му дадоха срок до неделя да свика нови избори, преди да се присъединят към страните, признаващи Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Подкрепата на военните се разглежда като решаваща Мадуро да удържа властта.

Телевизионни кадри показаха събирането на тълпи, подкрепящи Гуайдо, в столицата Каракас, както и в Маракайбо, Валенсия и Пуерто Ордаз.

Генерал във Венецуела призна лидера на опозицията Гуайдо за президент

Генерал във Венецуела призна лидера на опозицията Гуайдо за президент

Колегите му го обявиха за предател

Както Мадуро, така и Гуайдо са използвали "Туитър", за да агитират съмишлениците си да излязат на улични демонстрации. Мадуро е използвал религиозни образи, за да призове поддръжниците си да останат силни "пред лицето на трудностите".

Гуайдо призова протестиращите да покажат своята "благодарност" за международната подкрепа, използвайки хаштага (#) ("Светът е с Венецуела").

Гуайдо обяви, че е провел тайни срещи с военните, за да спечели подкрепа за свалянето на Мадуро. Той също така "подаде ръка" на Китай с надеждата да подобри отношенията с азиатската страна. По думите на Гуайдо, той искал "продуктивни и взаимноизгодни" отношения с Китай, добавяйки, че е готов да започне диалог "възможно най-скоро".

По-късно днес Мадуро ще присъства на митинг в чест на своя предшественик Уго Чавес. Един от неговите привърженици носеше плакат с голяма снимка на Чавес, на която пише "20 години на народни победи". Правителството на Мадуро организира демонстрацията, за да бъде отбелязана 20-ата годишнина от идването на власт на Чавес.

В реч в Централния университет на Венецуела по-рано тази седмица Гуайдо призова хората да излязат на улицата, за да покажат сила срещу отказа на президента Мадуро да се откаже от властта.

"Нека продължим да протестираме", призова той пред тълпата от студенти, лекари и медицински сестри, допълвайки: "Нека да продължим да излизаме по улиците."

Гуайдо също така призова венецуелците да се съберат за нови протести, за да настояват за "хуманитарна помощ", включително храна и медикаменти, да бъдат доставени на страдащите от тежката икономическа криза.

Иран нахока "хегемона" САЩ заради Венецуела

Иран нахока "хегемона" САЩ заради Венецуела

Защитава съюзника си Николас Мадуро

В сряда хиляди привърженици на Гуайдо излязоха по улиците в Каракас и няколко други града във Венецуела. Те призоваха военните да се откажат от подкрепата си за президента Мадуро и да позволят влизането на хуманитарна помощ в страната.

Гуайдо, който е лидер на опозицията и председател на парламента, твърди, че конституцията му позволява да поеме властта временно, след като президентът се смята за нелегитимен.

Мадуро от своя страна заяви за руски медии, че е готов да проведе разговори с опозицията "за доброто на Венецуела", но няма да приеме ултиматуми или изнудване.

Той настоя, че има подкрепата на военните, обвинявайки дезертьорите в заговор за извършване на държавен преврат.

Повече от 20 страни, включително САЩ, признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела. През миналата седмица няколко европейски страни, включително Испания, Германия, Франция и Великобритания заявиха, че ще признаят Гуайдо за президент, ако изборите не бъдат свикани в рамките на осем дни.

САЩ пращат хуманитарна помощ на Венецуела

САЩ пращат хуманитарна помощ на Венецуела

Това заяви помощникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън