Венецуела никога няма да признае независимостта на Косово, коментира ръководителят на посолството на страната в Белград, Надер де eл Андари, съобщава "Танюг".

Косово е историческа част от Сърбия, както Крим е историческа част от Русия, добави тя. "Венецуела винаги е била на страната на Сърбия във всички международни организации. По същия начин Сърбия е била за нас", обясни Андари.

Коментарът й е във връзка с въпрос за подкрепата, дадена на самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо от официалния представител на Прищина Беджет Паколи, с надеждата, че новото правителство в Каракас ще признае Косово.

Италия спъва признаването на Гуайдо от ЕС за президент на Венецуела

Италия спъва признаването на Гуайдо от ЕС за президент на Венецуела

Нови разделения в ЕС

Що се отнася до сегашната ситуация във Венецуела, по отношение на военна намеса, Андари добави, че е възможно Вашингтон да не се намесва по пряк начин, а вместо това да се скрие зад Колумбия и Бразилия.

Запитана дали е възможна гражданска война: "В продължение на шест години Съединените щати се опитват да провокират гражданска война и досега не са успели. В Югославия религията е била използвана за провокиране на гражданска война, но това не е ситуацията в нашата страна."

Според нея Гуайдо е американска марионетка, която е много по-известна извън Венецуела, отколкото в самата страна.

САЩ зоват военните и централната банка във Венецуела да подкрепят Гуайдо

САЩ зоват военните и централната банка във Венецуела да подкрепят Гуайдо

Гуайдо също призова военните да изоставят Мадуро

Андари също така отбелязва, че президентът Никола Мадуро призовава за диалог, но опозицията не иска.

На въпрос дали биха се съгласили на нови избори, които Западът и опозицията искят, дипломатът отговори, че хората са тези, които ще решат дали искат нови избори, "и че никой няма да повлияе на това".

"Най-доброто решение би било, ако Мексико, Уругвай, Боливия, заедно с ЕС, се намесят в диалога. Русия се съгласява с това. Ако няма диалог е сигурно, че ще има война, но диалогът е първото решение", коментира Андари.

Германия се присъедини към 11 европейски държави и призна Гуайдо за държавен глава

Германия се присъедини към 11 европейски държави и призна Гуайдо за държавен глава

Дания, Австрия и Холандия също обявиха, че подкрепят Гуайдо