Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, призова висшите военни във Венецуела да последват примера на ген. Франсиско Янес от венецуелските военновъздушни сили и да подкрепят самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо.

"Още един венецуелски висш военен признава легитимния президент на Венецуела. САЩ призовават всички венецуелски военни да последват примера на ген. Янес и да защитават мирните протестиращи, подкрепящи демокрацията", настоя Болтън в "Туитър".

Той също така призова Централната банка на Венецуела да не сътрудничи с режима на президента Николас Мадуро. "Служителите на венецуелската централна банка и другите банкери сега трябва да приемат амнистия на президента Гуайдо, вместо да бъдат държани отговорни за ограбването на богатството на страната", изтъкна още съветникът на Тръмп.

По-рано Гуайдо, който е лидер на опозицията и председател на венецуелския парламент, призова военните в страната да изоставят правителството на Мадуро, след като Мадуро призова за предсрочни парламентарни избори.

Мадуро се гаври с ЕС: Искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни

Мадуро се гаври с ЕС: Искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни

Ултиматумът на ЕС изтича днес

"Не искаме просто да спрете да стреляте по протестиращите... Искаме да бъдете част от възстановяването на Венецуела", подчерта Гуайдо.

Гуайдо каза, че временното правителство, което той оглавява, ще се опита да подпомогне транспортирането на хуманитарна помощ в страната по море или през Колумбия.

В цяла Венецуела демонстрации в подкрепа на Гуайдо и Мадуро

В цяла Венецуела демонстрации в подкрепа на Гуайдо и Мадуро

Страната очевидно е доста разделена