ЕС няма никакъв интерес във Венецуела, позицията е по-скоро с цел да се развива демократичния процес. Това заяви пред Нова бившият министър на външните работи Соломон Паси.

По думите му държави като Китай, Русия и Куба имат най-голям интерес да поддържат Мадуро като президент на страната, защото тези страни са най-големите кредитори и партньори на Венецуела.

България признава Гуайдо за временен президент и очаква избори

България признава Гуайдо за временен президент и очаква избори

Венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще

"Има поне три групи от въпроси, на които трябва да си отговорим, когато говорим за кризата във Венецуела. Първата - какво е Венецуела? В България, това не е като Гърция, Tурция, Македония - всеки българин да е ходил и да знае. Венецуела е една огромна и далечна държава, която е добре да се знае какво е. Втората - какъв е този проблем, който се дискутира сега - дали за пръв път се появява или това е поредната манифестация на отдавна съществуващ проблем? Третият въпрос, на който трябва да си отговорим, е какъв е интересът на България и съответно на ЕС в целия този проблем", коментира бившият първи дипломат.

Паси допълни, че при такива проблеми винаги има водещи европейски държави, както например България е била водеща по проблема на Западните Балкани. Водеща държава по въпросите на Венецуела ще бъде Испания.

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

Мадуро отсече: Никой агресор няма да влезе във Венецуела, военните заплахи на Тръмп са лудост

"Безумно е да смяташ, че можеш да изпратиш войски в тази земя, която ще се защитава"