Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов се надява през настоящата година да бъдат сключени договорите по трите проекта за модернизация на армията.

На въпрос как би коментирал твърденията на президента Румен Радев, че преговорите за изтребител ще вкара във финансово приключение, Каракачанов отбеляза, че президентът изразил задоволство от свършената работа.

Той е умерен оптимист и смята, че ще се дебатира за най-добрата цена за закупуване на нов тип боен самолет.

Каракачанов коментира, че през миналата година негативната тенденция в армията, властвала от много години, е била пречупена - заради възнагражденията на военнослужещите, трите проекта за модернизация и най-вече чрез тенденцията за решаване на проблемите с комплекта.

Ген. Андрей Боцев отчита успешна година на Българската армия

Ген. Андрей Боцев отчита успешна година на Българската армия

Обсъждат дисциплината

"Близо 160 човека повече в армията, отколкото са напуснали", отчете Каракачанов и посочи, че се изискват повече усилия в една обществена кампания "Стани войник". Вицепремиерът посочи, че кампанията може да продължи само ако офицерите и командирите могат да заемат полагаемото си място като лидери в обществото.

"Колкото повече армията е пред очите на обществото, колкото повече хора се убеждават, че армията е необходима за обществото, толкова по-бързо можем да преодоляваме проблемите", категоричен е той.

Ако тенденцията по отпускане на необходимите финансови средства на Министерство на отбраната продължава, може да се каже, че армията ще се развива бързо в правилната посока, преодолявайки проблемите, които съществуваха от десетилетия, заяви Каракачанов.

Той поясни, че последното нещо, постигнато през последната година е, че в обществото няма съмнение дали трябва да се отделят необходимите средства за развитие на българската армия.

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Неяснота обхванала цялата модернизация на армията, според Радев

Нужна е тясна координация между военната експертиза и политиците, твърди той

"Само допреди 3-4 години беше дискутирана с политици темата, че няма пари за армия. Този дебат в обществото не съществува и това е единственият начин да преодолеем натрупаните с десетилетия проблеми", сигурен е Каракачанов и се похвали, че през 2018 г. е свършена много работа.

Запитан каква всъщност е неговата концепция за ромите, вицепремиерът се ядоса, но заяви, че винаги смята, че коалиционните партньорите трябва да се подкрепят, а не да се ревнуват помежду си.

Той иска да знае къде в текстовете имало нацизъм, където "една камара неправителствени организации, които 20 години са се хранили с тази тема, били похарчили 1 млрд. лева и резултатите били катастрофални".

"Някой трябваше да направи първата крачка към разрешаване на проблемите, какъв е проблемът", запита Каракачанов.

Каракачанов предложил концепцията за ромите, когато му преляла чашата

Каракачанов предложил концепцията за ромите, когато му преляла чашата

Тя не била свързана с изборите