Успешната интеграция на ромите в обществото е възможна само ако те получат нужното образование и им бъдат създадени трудови навици.

Това мнение изрази вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНР. Според него най-важното е да се спре да се втълпява на циганите, че имат само права.

Те трябва да разберат, че имат и задължения към българската държава, отсече той.

Изказването му е по повод предложената концепция за интеграция на ромите, която предизвика противоречиви реакции в парламента.

Защо сега се прави концепция за интеграция на ромите, пита Бат Сали

Защо сега се прави концепция за интеграция на ромите, пита Бат Сали

Стотици милиони бяха похарчени, а ефектът е почти нулев

Каракачанов категорично отрече концепцията му да е свързана с предстоящите избори. Той обясни, че се е решил на подобна стъпка след побоя на командос във Войводиново.

Видяхте кога казах, че ще го направя - когато ми преля чашата на търпението, след като пребиха един човек.

Вицепремиерът изтъкна, че от години говори за проблема с гетата и това не е просто предизборна кампания.

"Всяка година в България има избори. Да не правим нищо, защото има избори ли?", риторично попита той.

Според него проблемът с ромите и гетата става все по-сериозен и скоро ще ескалира. По думи на Каракачанов за 25 години процентът на несоциализираните представители на ромите се е увеличил многократно.

Той обясни, че възнамерява след 10-тина дни да внесе концепцията за гласуване в Министерския съвет, след като тя бъде детайлно отработена с ресорните министри в съответната област - образованието, социалната политика, регионалното развитие, правосъдието и вътрешните работи.

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера

"Предишните концепции предлагаха наливане само на едни пари и даване на извънредни права. Ефектът от тях какъв е? През 2013 г. малолетните майки бяха 843, през 2017 г. те са 3200. Къде виждате интеграцията?", запита вицепремиерът и допълни, че въпреки изхарчените милиарди се е увеличил процентът както на неграмотността, така и на престъпността. По тази причина и нетърпимостта в обществото не престава да расте.

По отношение на ситуацията в "Обединени патриоти" Каракачанов увери, че проблемите не са свързани с изборите, а са започнали още от миналата година.

Ние смятаме, че "Обединени патриоти" трябва да намери сили в себе си да преодолее тези личностни различия и проблеми, заяви лидерът на ВМРО и подчерта, че напрежението в малката коалиция създава проблеми в цялата коалиция. Според него обаче това едва ли ще доведе до разпад на управлението.

Каракачанов се зарича да сложи край на арогантната беззаконност

Каракачанов се зарича да сложи край на арогантната беззаконност

По повод акцията на полицията в "Столипиново"

Относно скандала "Ало, Банов съм" Каракачанов заяви, че това е поредният опит на БСП да свалят правителството.

"Като че ли ще се окаже, че става въпрос за една групичка, която чрез изнудване и шантаж се е опитвала да печели проекти и пари. Те са предлагали този материал на няколко партии, се оказва, преди да стигнат до БСП, които го използват без дори да го проверят дали е вярно", посочи той.