Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов подкрепя категорично действията на полицията в пловдивския квартал "Столипиново". Това се посочва в разпространена позиция на Красимир Каракачанов.

Самите действия на полицията показват, според него необходимостта от пълно прилагане на закона с цел защита на живота и здравето на българските граждани.

Изявлението на Каракачанов е по повод полицейската акция тази нощ, 30 януари, на територията на циганския квартал "Столипиново" в гр. Пловдив и на територията на гр. Асеновград. При нея служители на реда от РПУ - Пловдив са задържали близо половин килограм хероин.

Според Каракачанов, въпросното количество хероин далеч надхвърля рамките на "Столипиново" и очевидно е било предназначено за продажба в целия град Пловдив и околността, включително и на малолетни и непълнолетни. Приложена е физическа сила при задържането на четирима арестувани с наркотика в съответствие с член 85 от Закона за МВР, разрешаващ употреба на сила и помощни средства в случаите на съпротива срещу действията на органите на реда.

ВМРО излизат с програма за справяне с циганизацията

ВМРО излизат с програма за справяне с циганизацията

Воеводите застават твърдо зад МВР акцията в Столипиново

"Българската общественост трябва да знае, че само през 2018 г. има извършени 254 нападения срещу полицаи. На тази арогантна беззаконност, голямата част от която генерирана от престъпни босове в циганските махали, ще бъде сложен край", заявява Каракачанов и се зарича, че никакви опити на наркобароните в "Столипиново" и на използваните от тях наркозависими да изопачават действителността и да говорят лъжи за действията на полицията няма да попречат на прилагането на закона.

"Тези лъжи ще зарадват единствено добре платените т.нар. правозащитници, за които безнаказаността на престъпниците е по-важна от здравето и живота на децата ни."

Каракачанов още веднъж заявява, че изцяло подкрепя законовите действия на полицията и прилагането на закона с цялата му сила.

Той изказва служебна благодарност на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на директора на ОД на МВР - Пловдив ст. комисар Атанас Илков за добрата им работа по случая.

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

За решение на Светия синод или ООН циганите да са роми пита Каракачанов

Едновременно с това стана ясно, че ВМРО е подало сигнал в ДАНС срещу общинския съветник от Пловдив Айри Мурад. Александър Сиди посочи в кулоарите на парламента ,че протестът срещу Красимир Каракачанов е гражданско неподчинение на хора, които искат да попречат на полицията да си върши работата. Общинският съветник от Пловдив Айри Мурад оглавявал група от 200-250 човека, които тръгват да се разправят и саморазправят с органите на реда, което е грубо погазване на закона. Сиди смята, че Мурад е от някаква по-радикална групировка в "Столипиново".

Припомняме, посещението на вицепремиера и лидер на НФСБ в Войводиново, след като двама млади мъже пребиха командос заради забележка на пътя, предизвика допълнително напрежение заради репликите му за това, че гетата повече не се търпят: "абсолютно маргинализирана и тотално изпусната, да се съобразява с никой, да не уважава живота и другите... Искат да ги поят, да им строят къщи, да ги дундуркат", обясни гледната си точка за гетата Каракачанов.

Думите му предизвикаха протест на роми пред Министерски съвет и възмущението на общността, като жалба в КЗД бе подадена от хасковска неправителствена организация. Още тогава от ВМРО обвиниха председателя на сдружение "Единство", че провежда антибългарска пропаганда и показаха негови снимки с турски знамена и портрет на Ататюрк. Искрен Веселинов пък видя дългата ръка на ДПС в организацията на протеста срещу Каракачанов.

Напрежението във Войводиново продължи около десетина дни, въпреки че засега процесът на събаряне на незаконните постройки в махалата е замразен, заради обжалвания на процедурите.

Временно прекратяват протестите във Войводиново

Временно прекратяват протестите във Войводиново

Цигани излизат на протест за оставката на Каракачанов