Председателят на ВКС, Лозан Панов изпрати писма до главния прокурор и до КПКОНПИ с напомняне, че очаква информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

И в двете писма председателят на ВКС посочва, че до днес във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон.

Лозан Панов иска информация за Андон Миталов

Лозан Панов иска информация за Андон Миталов

От главния прокурор, ИВСС и КПКОНПИ

Припомняме, че на 5 февруари съдия Андон Митанов от Специализирания наказателен съд бе уличен в корупция и санкциониран от САЩ. Това става с публично оповестяване на името на съдия от страна на държавния секретар Майкъл Помпео.

Според изявлението му в качеството си на длъжностно лице Митанов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В писмата на Лозан Панов, той е помолил да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство съдя Митанов. Дали е започнало разследване и дали има постъпили сигнали срещу Митанов.

Преди заседанието на съдийската колегия на ВСС Лозан Панов заяви пред журналисти, че има много неясноти в предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнение на съдия Миталов Той допълни, че за да се стигне до основателност на едно искане, то трябва първо да е допустимо и да сезира по валиден начин Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Лозанов подчерта, че в България няма осъдителни присъди за корупция, защото за да има такива е нужно да има дело, а за да има дело, трябва да има обвинителен акт. До момента никой не е заявил, че съществува такъв.