На този етап може да кажем, че съдия Андон Миталов не е виновен. Както е по Конституция - лицето, което се сочи като извършител на деяние, е невиновно до доказване на противното.

Това заяви пред БНТ Боян Магдалинчев от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод сочения от Държавния департамент на САЩ български съдия Миталов корумпиран. 

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

Решихме да поискаме информация, ако Държавният департамент на САЩ разполага с такава. В информацията на САЩ се говори за корупционни действия - не се споменава случая Малинов, нито някой друг. В Спецсъда се занимават само с наказателни дела. Той не се занимава с граждански, нито с други (търговски) дела, уточни Магдалинчев.

Относно предстоящото изслушване на съдия Миталов, който сега е в болничен, представителят на ВСС каза, че съдия Миталов е уведомил прекия си ръководител. Не можем да изслушваме някого без да знаем за какво го изслушваме, каза съдията. 

Съдия обиден за това чужда държава да казва кой е корумпиран

Съдия обиден за това чужда държава да казва кой е корумпиран

Изявлението на Помпео не е подкрепено с документи

Поискали са информация от прокуратурата, от Антикорупционната комисия, от ВСС. Информацията от САЩ ще бъде важна за членовете на ВСС.

"Изненадах се като чух името. И колегите му в Спецсъда са изненадани от оповестяване на името на съдия Андон Миталов. Нямали сме общи контакти, не съм чувал нищо", каза съдия Магдалинчев.

Запитан дали и съдия Миталов може да бъде отстранен от работа, членът на ВСС заяви, че на този етап нищо конкретно няма (като доказателства за корупционни практики, упражнявани от сочения от САЩ съдия Андон Миталов).

Магдалинчев обясни, че ще бъдат анализирани всички факти.

Запитан за "гнилите ябълки" - каквито бившият френски посланик у нас бе споменал, че има в съдебната система, той каза, че май тогава е имало и засегнати интереси на френската държава.

Не съм чувал да има сваляне на доверие от съдебната система. Половината в едно гражданско производство са недоволни. Осъденият винаги твърди обратното - че неговото право не е взето предвид.

Относно забавянето на дела и готовността на съдебната система да разглежда специфични казуси, съдия Магдалинчев каза: "Има много дела, които са изключително трудни и не може да се каже, че не се подготвят делата". Той даде пример с делото за атентата в Бургас - още много неща не могат да се ползват като доказателства в наказателния процес, допълни той. 

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Той не знае дали Гешев е действал по правилата за огласяване на СРС-та

Припомняме, на 5 февруари от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на Лозан Панов.

На излизане от работното си място Милатов бе груб към журналисти заради зададен въпрос дали е корумпиран. Той заяви, че ще обяснява допълнително.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма с искане за повече информация до главния прокурор, до ИВСС и КПКОНПИ.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет - ИВСС, съобщиха, че при тях нямат сигнали за съдията.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира съдебната власт