Премиерът се разграничи от коментари за съдебната система и посочването от Държавния департамент на САЩ на спецсъдия Андон Миталов за корумпиран със забрана да влиза в САЩ.

В Брюксел премиерът бе запитан от журналисти за актуалните теми в страната ни след срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Когато са видели човек с повдигнати обвинения да отиде в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и е тръгнала от там цялата работа. Нито искам да знам, нито да коментирам. Едното е работа на Щатите, другото е решение на български съдия (да разреши на обвиняемия Малинов да пътува до Москва). Той е независим, така е решил", каза Борисов. 

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени
Обновена

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени

Не става въпрос за мен, ударът е не върху мен, а върху България

Припомняме, по-рано от Инспектората на ВСС съобщиха, че са били сезирани от предишния главен прокурор Сотир Цацаров за разрешението на съдия Миталов да пусне Николай Малинов до Москва по времето, когато е разследван за шпионаж, но не открили нарушение на процедурата.

Преди това стана ясно, че съдиите от ВСС се събират да обсъдят ситуацията с бившия прокурор и настоящ съдия Андон Миталов.

След което председателят на ВКС Лозан Панов поиска информация за Андон Миталов, който до 1999 г. е бил прокурор. 

Предишния ден главният прокурор Иван Гешев прехвърли отговорността за съдия Миталов върху съдия номер 1 - Лозан Панов.

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Той не знае дали Гешев е действал по правилата за огласяване на СРС-та

Запитан говори ли се в комисия дали Сърбия е готова за членство в ЕП и писмото на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на банкера Цветан Василев, премиерът каза, че такава тема не е повдигана.

За отношенията ни с емирствата, тъй като България очаква екстрадицията на бизнесмена Васил Божков от ОАЕ, Борисов каза: "когато текат съдебни процеси аз не се меся".

Тук сме да се заяви колко е важна България за ЕС и като държава, давана за пример как се справя с миграцията. По всички теми ще имаме още много дискусии, обобщи премиерът. 

ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

Магдалинчев не вижда причина съдия Милатов да не изпълнява функциите си на магистрат