От 3 до 5 дни ще отнеме изготвянето на искането за екстрадиция на Васил Божков след получаване на документите от прокуратурата. Това заяви пред журналисти правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той поясни, че няма законова норма, която да урежда определен срок, в който да получим отговор от ОАЕ.

Отношенията са на база взаимност и очакваме това да е в разумен срок, подчерта правосъдният министър.

По думите му особеността е, че ОАЕ не са присъединили към Хагската конвенция за апостилите, което усложнява процеса.

Екстрадицията на Божков у нас - само при договореност между България и ОАЕ

Екстрадицията на Божков у нас - само при договореност между България и ОАЕ

Димитър Марковски не изключва повдигане на допълнително обвинение на бизнесмена

Данаил Кирилов припомни, че през 2012 г. е имало искане за екстрадицията на Таки, която е била отказана от ОАЕ. След това те са поискали екстрадиция на 2 лица, на което пък българската държава е отказала. Така, че статистиката до сега е 1 на 2 отказа, обясни той.

Кирилов все пак отчете, че през последните две години, анализът на двустранните отношения е изцяло положителен и той се дължи на множество дипломатически действия от страна на българската държава.

Към настоящия момент прогнозата е по-скоро положителна, добави министърът.

Парите не купували имунитет в ОАЕ

Парите не купували имунитет в ОАЕ

Това твърди бивш зам. външен министър

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите и отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка, не знае да го издирват и никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. После той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Специализираната прокуратура и МВР влезе в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

След акцията на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

ОАЕ потвърдили, че са задържали Васил Божков
Обновена

ОАЕ потвърдили, че са задържали Васил Божков

Мажоритарният собственик на ФК "Левски" Георги Попов е задържаният в Обединените арабски емирства заедно с Божков