Екстрадирането на г-н Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и ОАЕ. Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR по повод задържането на българския бизнесмен в Обединените арабски емирства.

Той обясни, че до момента няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Имало единствено проектодоговор, който обаче все още не е факт.

Марковски прогнозира, че ако договорът все пак бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. По негови думи ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор.

Предаването на Божков може да се случи само на базата на доброволни договорености между съдебните власти на двете страни, обясни адвокатът.

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

От други имоти се изнасят колекции с картини

Запитан колко време може да остане задържан в ОАЕ българският бизнесмен, Марковски подчерта, че той не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото това би било драстично нарушаване на човешките права.

Относно повдигнатите седем обвинения спрямо Божков - за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група, юристът посочи, че общият проблем е свързан с правилата за организирането и провеждането на Националната лотария.

Националната лотария сама си е избрала да не плаща върху общата сума на постъпленията от продажбата на лотарийни билети за разлика от Държавната лотария, обясни той. По негови думи по този начин се формира огромна щета за републиканския бюджет.

По отношение на продължаващата акция по изземване на колекцията от антични артефакти на Божков Марковски подчерта, че Законът е въвел строги правила за съхранение на културни ценности.

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратурата знае срещу кого се е изправила

Не може просто човек да започне да събира такива ценности, това става под строг регламент, обясни адвокатът.

Той посочи, че в момента се изготвят специализирани експертизи, които да отговорят за автентичността на всеки един предмет.

Адвокатът не изключи възможността да се стигне до повдигане на допълнително обвинение.

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите и отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка, не знае да го издирват и никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. После той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

ОАЕ потвърдили, че са задържали Васил Божков
Обновена

ОАЕ потвърдили, че са задържали Васил Божков

Мажоритарният собственик на ФК "Левски" Георги Попов е задържаният в Обединените арабски емирства заедно с Божков

Специализираната прокуратура и МВР влезе в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

След акцията на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Разследването в хазарта започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. След това бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.