Арестът на бизнесменът Васил Божков заедно с още две лица е официално потвърден. Новината съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Варна, съобщава Нова телевизия. "Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви той.

Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи, поясни още главният прокурор.

Като примери той посочи случаите Цветан Василев, Арабаджиеви, Баневи, Димитър Желязков - Очите. "Действаме по същия начин и виждате резултатите", коментира Гешев.

Стана ясно също, че мажоритарният собственик на ФК "Левски" Георги Попов е задържаният в Обединените арабски емирства заедно с Божков, предаде БНР.

Арабските власти са потвърдили пред българското правителство и за ареста на Попов.

Георги Попов е притежател на близо 85% от акциите на ФК "Левски" и беше обявен за издирване.

Васил Божков арестуван

Васил Божков арестуван

Информацията съобщи главният прокурор Иван Гешев

Припомняме, че банкерът Цветан Василев и в момента се намира в Сърбия. Семейство Арабаджиеви бяха екстрадирани по искане на прокуратурата от Испания, Баневи - от Франция, Димитър Желязков - Очите - от Турция.

До този момент по-известната процедура за екстрадиция от ОАЕ е била по случая с Христофорос Аманатидис - Таки от 2012 г., когато той официално бе обявен за издирване чрез Интерпол. Тогава властите в Дубай отказаха да удовлетворят искането. Официално обяснение за мотивите им така и не бе дадено, а през април 2015 година разследването срещу сочения за наркобос Таки така или иначе бе прекратено.

По повод питането до КС и записите на президента и шефа на ВВС, главният прокурор уточни, че Румен Радев не се разследва в момента.

Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от конституцията, и аз питам Конституционния съд. Какво трябваше да направя аз с това дело - да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин - да сезирам КС", каза Гешев.

"Няма лично отношение и не водят се лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона", каза още Гешев.