Разследването на прокуратурата срещу сочения за наркобос Христофорос Никос Аманатидис-Таки е прекратено през април. Това потвърдиха за News.bg достоверни източници от държавното обвинение.

По този начин Таки „отървава кожата" от три обвинения. Първото е, че от началото на 2007 г. до 31 май 2009 г. в София е образувал въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на телесни повреди. Групата е образувана заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса. Второто обвинение, че до януари 2009 г. с Ицо Исуса са подбудили други лица да извършат грабеж, придружен с побой. Таки са спасява и от още едно обвинение, а именно, че през 2008 г. заедно с Ицо Исуса са склонили други лица към нанасяне на побой.

След падането на обвиненията, Таки може да се върне в България.

Разследването е било прекратено от Софийска градска прокуратура поради липса на достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза. Преди дни постановлението за прекратяване с било потвърдено с определяне от спецсъда.

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, цитирана от „България Днес", че по закон определението може да се протестира, но няма логика, защото с акта си прокурорът е потвърдил прекратяването. Прекратените обвинения били същите, заради които Таки е обявен за международно издирване, включително и от Интерпол.

Арнаудова коментира, че след като делото е прекратено, отпадат основанията за обявяване за издирването и то трябва да бъде спряно. Тя обаче не знае дали вече са изпратени нужните документи за свалянето на Христофорос Никос Аманатидис-Таки от сайта на Интерпол.

Припомняме, че в Специализирания наказателен съд се води дело срещу банда, известна като „Чуковете" на Таки. Групата е обвинена за това, че в периода от 2007 г. до декември 2010 г. в София, под формата на въоръжена Организирана престъпна група (ОПГ), е участвала в наркоразпространение, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди.

Процесът в Специализирания наказателен съд е срещу Борис Борисов, Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Иванов, Веселин Владимиров, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов, и Георги Лазаров. Те обаче ще бъдат съдени чак наесен. Причината е, че подсъдимият Михаил Димитров още се намира в затвор в Турция и не е екстрадиран у нас.

Очакваше се екстрадицията да се случи до февруари тази година, това обаче така и не се стана

Разследването срещу двамата босове на бандата на Чуковете - Таки и Исуса, бе отделено от делото, което е в спецсъда. Оказа се, че делото срещу Ицо Исуса също е спряно, тъй като той от години е в неизвестност и разследващите не могат да установят местонахождението му.