Христофорос Аманатидис - Таки е арестуван снощи в Дубай. След като по-рано беше съобщено, че той се е предал, привечер вътрешният министър Цветанов заяви, цитиран от БТА, че издирваният от Интерпол е арестуван.

Той уточни, че обявеният за международно издирване Аманатидис е открит на домашен адрес, за който се е предполагало, че е там. С разпореждане на дубайската прокуратура , съгласно "червената бюлетина", където е обявен, Таки е задържан, обясни Цветанов.

За евентуална екстрадация на Аманатидис трябва да има решение на съответните компетентни власти в Дубай, каза вътрешният министър. Той посочи, че се надява това да бъде направено след като е обявен с "червена бюлетина" и след като Интерпол си е свършил своята работа.

Припомняме, преди дни Интерпол обяви официално Таки за международно издирване. Христофорос Аманатидис-Таки се издирваше от България за „Организирана престъпност - трансгранична престъпност, престъпления, свързани с употребата на наркотици" е обявено на сайта на Интерпол.

Таки е обвиняем за организиране на една от най-мащабните схеми за разпространение на наркотици, като доскоро се смяташе, че се укрива в ЮАР.

Говорителката на външно министерство Весела Чернева обаче нарече информацията, че Таки е арестуван "кьорфишек" и заяви, че в генералното консулство в Дубай нямали информация за задържан български гражданин.

Процедурата по екстрадирането на Таки у нас ще продължи около месец.

Христофорос Аманатидис е роден на 21 октомври в София. Висок е 1.75 м, с кафяви очи, посочва на сайтът на Интерпол.