"Към този момент няма причина съдия Андон Миталов да не изпълнява функциите си като магистрат. Доколкото разбрах сега, мисля, че е излязъл в болнични - колко е вярно това нещо, така се каза в залата."

Toва обяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев пред журналисти след извънредното заседание на съдийската колегия, свикано по случая с черния печат от САЩ за съдията от Специализирания наказателен съд.

Ерменков не вижда борба с корупцията, а чува "нецензурния канал на Ивана Боримечката"

Ерменков не вижда борба с корупцията, а чува "нецензурния канал на Ивана Боримечката"

Господството на корупцията за обикновения човек било равносилно на робство

На заседанието на колегията магистратите се обединиха около решението поискат допълнителна информация чрез Външно министерство от департамента на САЩ, главния прокурор Иван Гешев, Инспектората на ВСС и КПКОНПИ. Чрез допълнителната информация съдийската колегия ще може да разбере и да знае какви действия трябва да предприеме. Възможно е и ВСС да поканят магистрата, но трябва да имат начална информация, която да им даде основание да предприемат действия.

Припомняме, че по-рано тази сутрин от ВКС съобщиха, че председателят Лозан Панов вече е изпратил писма с такова искане на информация до главния прокурор, Инспектората на ВСС и до КПКОНПИ.

Лозан Панов иска информация за Андон Миталов

Лозан Панов иска информация за Андон Миталов

От главния прокурор, ИВСС и КПКОНПИ

На въпрос дали вижда някаква намеса в работата на съда от страна на чужда държава, Магдалинчев заяви, че не вижда такава намеса. "Всеки един, ако има корупционна проява и са засегнати интереси на някого или някъде, още повече когато става въпрос за магистрат, би следвало да я поднесе. Оттук насетне нашите органи ще си правят проверки и разследване", обясни той.

Боян Магдалинчев не се нае да даде прогноза за това кога се очаква да бъде получена допълнително изисканата информация. Запитан дали, ако се обявят други лица, набедени в корупция ще се поиска допълнителна информация, Магдалинчев посочи, че лицата могат да са личности, които не са свързани със съдебната система.

Няма нарушение в процедурата по пускането на Малинов до Москва

Няма нарушение в процедурата по пускането на Малинов до Москва

В инспектората няма други сигнали за съдия Миталов

"Няма как да изискаме на този етап предварителна информация. Посланикът на САЩ, когато реши - ще изнесе информацията и на база на информацията ще реагират различните институции, които биха били засегнати от такава информация", каза още Магдалинчев.

Борисов отказва да коментира независимия български съд

Борисов отказва да коментира независимия български съд

Съдия Миталов е независим, така е решил, заяви премиерът за случая с Малинов