Предварителното проучване от инспектор от Инспектората към ВСС показва, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил Николай Малинов да пътува до Русия. Не са установени нарушения на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това съобщиха от Инспектората на ВСС.

Инспекторатът на ВСС бе сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров с искане да провери процедурата на делото. Искана е проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд.

Припомняме, вчера от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

От Инспектората уточняват, че "проверяват организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следствените дела, както и приключването на делата в установените срокове".

В сигнала главният прокурор е поискал обаче по същество от Инспектората на ВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането.

Съдебният инспекторат няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка.

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Защо сме изненадани от санкция за корупция в съдебната система, се пита Плевнелиев

Той не знае дали Гешев е действал по правилата за огласяване на СРС-та

От Инспектората информират, че други сигнали по отношение на съдия Миталов, включително и за статута на съдиите, не са постъпвали в Инспектората.

Малко по-рано стана ясно, че съдиите от ВСС се събират да обсъдят ситуацията с бившия прокурор и настоящ съдия Андон Миталов.