Защо отново сме изненадани, че има корумпиран съдия. Ще се радвам всички наши партньори да действат по същия начин. Важно е българските власти да са отворени, активни, да си сътрудничат. 

САЩ говорят за корупция и е нужно органите да се задействат моментално. Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е институция, която отделно (може) да се задейства - защо органите са изненадани, запита реторично Плевнелиев.

Това заяви пред БНТ президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по казуса с обявяването на забраната да пътува до САЩ съдия Андон Миталов от Спецсъда. 

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

Припомняме, преди да се върне в съдебната система и да стане съдия от Специализирания наказателен съд, Миталов е бил следовател и прокурор във Военна прокуратура, която напуска през 1999 г.

Спомнете си казуса "Бисеров" - стотици хиляди евро в скрита сметка, припомни бившият президент случая със зам.-председателя на парламента от квотата на ДПС Христо Бисеров, който бе обвинен, а впоследствие - оправдан.

"Системата да се настрои така, че да не се допускат повече такива случаи. Помощ и знак, че България трябва по-активно да работи със своите партньори. Големият въпрос е, че сме изненадани, а не би следвало. Белезниците да щракнат на някой корумпиран, без да е нужно американският държавен секретар да го обявява", призова Плевнелиев. 

Малко по-късно от Инспектората на ВСС заявиха, че са били сезирани от бившият главен прокурор Сотир Цацаров за разрешението на лидера на "Русофили" Николай Малинов да пътува до Русия и проверката не е установила нарушение на процедурите от страна на съдия Андон Миталов.

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени
Обновена

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени

Не става въпрос за мен, ударът е не върху мен, а върху България

Той коментира и темата със снетото доверие на президента Румен Радев от кабинета "Борисов-3". "Съгласен съм, че системите за правораздаване не дават сигурността, която гражданите очакват. Не знам дали главният прокурор (Иван Гешев) е действал съответно с правилата (за огласяване на СРС по неизвестно разследване - б.р.), но не съм съгласен да се спира дейността на институциите", каза Росен Плевнелиев.

Според него след обявяване на снемането на доверие може да се очаква блокиране на всяко решение за посланик, да няма заседание на КСНС.

"Това е морално и политическо решение, важно е държавният глава да не блокира държавата и институциите, защото неговата битка не е битката на народа. Той е заявил своята позиция да е алтернатива, но това не значи, че той трябва да води война", коментира предишният президент решението за снемане на доверие от правителството на своя приемник.

Запитан дали снемането на доверието от правителството може да доведе до оставка на правителството, Плевнелиев заяви, че сме далеч от ситуацията през 2013 г.

Тази необявена война, която Радев водеше от 3 години, вече е обявена. Това е лична война, смята Плевнелиев. ВСС може да провери дали главният прокурор действа в съответствие на правилата.

Държавният глава контраатакува, когато се почувства атакуван. Държавният глава е един от многото изявени популисти - Доналд Тръмп, Жаир Болсонаро. Радев се бори за властта, допълни Росен Плевнелиев.

По думите му в решителен момент Радев натисна спусъка. Решението на България да влезе в еврозоната е историческо - влизаме в сърцето на европейския интеграционен проект.

"Радев знае, че решението за влизане в еврозоната е политическо, той дава аргументи на международните политици да кажат, че страната ни не е готова. Ако България влезе в еврозоната окончателно се откъсваме от влиянието на Русия, ако това не се случи, ще останем сами, бедни, изолирани в периферията. Радев води личните си битки в неподходящ момент", смята бившият президент.

"В центъра на всичко, което прави е неговото лично его и неговата лична битка. Всеки, който обещава революции, не е направил нищо добро", каза Плевнелиев.