Какво означава Америка раздава правосъдие? Америка раздава правосъдие, Русия раздава ордени. С тези реплики председателят на движение "Русофили" Николай Малинов коментира в студиото на БТВ налагането на санкции от страна на САЩ върху съдия Андон Миталов от спецсъда.

Не става въпрос за мен, а за България, ударът е не върху мен, а върху България. Това унижава, бе категоричен Николай Малинов.

Малинов се противопостави изобщо на практиката Америка да иска да се меси в работите на чужда държава. Той бе категоричен, че Америка не може да се меси в работата на българските власти и не може да съди един български съдия, без преди това българският съд да го е осъдил.

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

Защо изобщо Америка се занимава с това и нейна работа ли е това? В момента превръщат България във фронтова зона за атаки срещу Русия и то със съдействието на българските власти, смята Малинов.Иначе той отхвърли категорично всякакви твърдения да е осъществявал шпионаж в полза на Русия, казвайки два пъти, "аз съм български патриот и български политически деец и искам да работя за България".

Малинов няколко пъти поиска доказателства както за вината на съдия Андон Миталов, така и за своето обвинение за шпионаж.

Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

Русофилите в България са милиони

Българският съд, а не Помпео или някой друг може да посочва вина, според Малинов.

Всичко от последните месеци показва, по думите на Малинов, че се развива целенасочена атака с цел разваляне на отношенията между България и Русия: "Не така с нашия древен народ и цивилизация."

Иначе би пътувал до САЩ, макар и до този момент не го е правил, посочи Малинов и обясни, че би пътувал до САЩ с цел да даде и той съвет за спазването на конституционността, за уважението към коренното население и изобщо съвети как да живеят в един по-хармоничен свят.

Малинов обясни, че е редно както Америка дава съвети на България и България, такава древна държава и древен народ, да консултира Америка. Малинов имаше желанието да говори за патриарх Фотий, за Юстиниан Велики и теорията му за хармонията, позова се и на богомилите, които първи в света са прокламирали равенството между мъжа и жената, като основание за самочувствието на България да консултира Америка.

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Николай Малинов: Шпионство - абсурдно е

Той заяви, че ще налага тези ценности и идеали до последна капка кръв

Иначе Николай Малинов заяви няколко пъти, че не познава съдия Миталов и няма контакти с него никакви. Дори предложи да се организира отделно предаване с адвокати, съдии и прокурори, които да отговарят на въпроси за мярката му за неотклонение и забраната да пътува в чужбина. След като веднъж се е върнал от чужбина, значи няма никакво основание да продължи да бъде задържан. Защо ме наказват втори път, след като съм си е платил 50 000 за мярката за задържане, недоумява Николай Малинов.

Той изрази недоволството си, че в момента, и миналата седмица дори, е получил покана лично от руския патриарх, от свой приятел индийски милиардер, от френски издател, но от съда са му отказали разрешение да пътува.

Не Борисов може да говори за зловредно влияние, отсече Малинов и реторично попита какво ще направят с милионите русофили в България - ще ги мачкат, ще ги хващаме? Общественото мнение трябва да се отчита, обясни председателят на движение "Русофили".

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Отличието е признание за Малинов, отчитат в Русия

Николай Малинов е недоволен, че не се разбира у нас, включително и от българските власти, че на Америка "им е сбъркан света" и това, по думите му, "трябва да се чуе от древните държави като България". Малинов защитава тезата, че Европа ще е по-силна с Русия, както това правят френския президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. По думите му трябва да се поставя акцент върху позитивното, върху духовното, върху религията и културата.

Припомняме, председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава на 10 септември тази година. В рамките на разследването бяха разпитани десетина членове на движението. Друг обвинен български гражданин засега няма, но в рамките на разследването двама руснаци се оказаха с наложена забрана да влизат в страната - Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, и ръководителят на групата на дружествата в "Царград" Константин Малофеев.

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

България обича да бъде шпионирана от Москва, убеден Соломон Паси

Гоненето на дипломати - просто пинг-понг, Путин бил благодарен на страната ни

Още през септември месец Москва заяви готовност да защитава обвинените за шпионаж у нас русофили. Дипломатическият спор между България и Русия започна през септември месец, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Напрежението по разследването за шпионаж получи продължение на 28 октомври, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. От МВнР обявиха руския гражданин за персона нон грата и му наложиха да напусне страната в срок от 24 часа. Ответната мярка на руското МВнР дойде обаче едва през декември месец. Новината за изгонването на българин от посолството ни в Москва дойде на фона на разкритията на френските служби, че руски шпиони са използвали база в Алпите за провеждане на операции в цяла Европа, включително и у нас.

На 24 януари от прокуратурата съобщиха пореден етап от шпионската афера с разследване срещу двама руски граждани с дипломатически имунитет, които също бяха изгонени с нота от страната.

"Беше устроено шоу": Русия за изгонването на дипломатите ѝ от България

"Беше устроено шоу": Русия за изгонването на дипломатите ѝ от България

Цялата отговорност за провокативните стъпки била на България

Това се случи само няколко дни след като на трима руски граждани бяха повдигнати обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружеството на Гебрев. Разследването е под надзора на Софийска градска прокуратура и е за опит за умишлено отравяне, а преди това прокуратурата разпространи видеа, за които се очаква видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР.