Кремъл разчита, че награденият с руски Орден на дружбата председател на Национално движение "Русофили" в България Николай Малинов няма да бъде преследван в страната си. А едни такива действия биха имали пагубни последствия, по думите на Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, цитиран от ТАСС. 

Разрешили на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Разрешили на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Постъпил е сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет

"Смятаме, че подобен жест на признание на заслугите на Малинов в делото за единство на руския мироглед, развитието на дружбата и сътрудничеството между двата народа не може да е причина за каквито и да е преследвания", заяви Песков в отговор на въпрос. Въпросът бе защо награждават Малинов точно сега и в Кремъл не се ли опасяват, че подобно "демонстративно награждаване" може да влоши отношенията между Русия и България

Това би било нелогично и би имало пагубни последици. Така представителят на Кремъл отговори на въпрос наградата на Малинов няма ли да влоши отношенията между Москва и София, защото той е обвинен в шпионаж.

Путин награди Николай Малинов

Путин награди Николай Малинов

Наградата бе връчена в Деня на народното единство на Русия

"Смятаме, че обратно - хора като него (Малинов) получават възможност и в бъдеще да работят за развитие на дружеските, традиционни, исторически отношения между народите на нашите две страни", подчерта Песков.

Малко по-късно от БЗНС призоваха България да оттегли поканата си за визита у нас към руския президент Владимир Путин.

На 4 ноември - Деня на народното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавна награда на няколко чужденци, сред които бе и лидерът на "Русофили" Николай Малинов. 

Николай Малинов доволен от срещата си с Путин

Николай Малинов доволен от срещата си с Путин

Срещнал се е и с Леонид Решетников

Припомняме, председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава. Той засега остава единственият обвиняем по скандала "Русофили", който избухна на 9 септември с новината, че е арестуван бившият главен редактор на вестник "Дума".

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов.

В деня на награждаването главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да разгледа разрешението на Малинов да пътува извън България, което му е дадено от съдия.