От партия Български земеделски народен съюз (БЗНС) се обявяват срещу посещение на руския президент Владимир Путин в България, написаха в свое обръщение от БЗНС.

Те искат да бъде оттеглена поканата към президента Путин за посещение в нашата страна иначе заплашват с протести по време на посещението му. 

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Кремъл заплаши България с последствия, ако преследва Николай Малинов

Отличието е признание за Малинов, отчитат в Русия

Земеделците настояват президентът, премиерът и външният министър незабавно да поискат извинение, както го направиха когато френският президент Еманюел Макрон спомена за български и украински трафиканти на нелегални имигранти, при все, че в подобни престъпни групи участват хора от всякакви националности и нарочването на определени народи не спомага за изграждането на трайно доверие и приятелство. 

МВнР привика френския посланик заради думите на Макрон

МВнР привика френския посланик заради думите на Макрон

Изказването било погрешно разбрано, твърди посланикът

"Не на Путин в България", се казва в изявлението на партията. Според тях, награждаването на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов от руския президент Владимир Путин в Деня на народното единство на Русия е провокация.

Припомняме, Путин връчи държавни награди на няколко чужди граждани, сред които и на председателя на Националното движение "Русофили" в България Николай Малинов, който у нас е обвинен за шпионаж и има забрана да напуска страната.

Ден след награждаването говорителят на Кремъл Дмитрий Песков си позволи пряко да се намеси в хода на българското правосъдие, като заяви, че наградата на Малинов не трябва да е причина за преследване.

"Възмутени сме, че президентът, премиерът и външният министър вече втори ден гузно мълчат. Припомняме им, че България не е част от никакъв "руски свят", който съществува само във фантазиите на имперските реваншисти", пишат земеделците.

Припомняме, председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава. Той засега остава единственият обвиняем по скандала "Русофили", който избухна на 9 септември с новината, че е арестуван бившият главен редактор на вестник "Дума".

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов.

В деня на награждаването главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да разгледа разрешението на Малинов да пътува извън България, което му е дадено от съдия.