"Най-важната ми среща беше с Путин и, за мое щастие, имах възможност да поговоря 5-6 минути с него за България, за "Русофили", за това, което правим и за неговите оценки. Това заяви пред bTV обвинения в шпионаж председател на Движение "Русофили" Николай Малинов. 

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Путин е наградил Николай Малинов. 

По думите му Путин е благодарил за това, което правят и е дал определени съвети за това как би следвало да се развият нещата.

"Явно внимателно следи процесите", подчерта Малинов.

Разрешили на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Разрешили на Николай Малинов да напуска страната при действаща забрана

Постъпил е сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет

Той призна, че се е срещнал с изгонения за 10 г. от България пенсиониран генерал от разузнаването Леонид Решетников, като те са се видели като приятели. Със сочения от прокуратурата за основен благодетел на противодържавната дейност Константин Малофеев, обаче, Малинов не се е виждал.

Председателят на движение "Русофили" подчерта, че ще се прибере в България.

Николай Малинов получи разрешение да пътува в чужбина, за да бъде награден за приноса си в културното сътрудничество, като от прокуратурата се оплакаха, че всичко това е станало без да се иска становище от тях.

Путин награди Николай Малинов

Путин награди Николай Малинов

Наградата бе връчена в Деня на народното единство на Русия

Припомняме, по-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да разгледа разрешението на Малинов да пътува извън България, което му е дадено от съдия.

Припомняме, навръх 9 септември 2019 г. електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. Според тях е предвиждано изграждане на икономическа мощ като от януари до март 2015 имало договорка да бъдат прехвърлени активите на "Виваком", Дунарит - Русе и "Авионамс" - Пловдив (бивш ТЕРЕМ "Георги Бенковски"), както и на TV7 и на ББТ.

Леонид Решетников се сбогува с България

Леонид Решетников се сбогува с България

"Не съжалявам за нищо. Десетилетията, свързани с България, бяха щастливи в моя живот"