България в ситуацията с експулсирането на двама руски дипломати устрои шоу и информационна кампания. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

На 24 януари България изгони двама руски дипломати. Според руските власти българските им колеги не са предоставили никакви доказателства, че руснаците са извършвали каквато и да е дейност у нас, която противоречи на техния статут.

Русия скочи срещу "неприятелска" България за изгонените руснаци, видя провокация

Русия скочи срещу "неприятелска" България за изгонените руснаци, видя провокация

"Запазваме си правото да предприемем ответни мерки"

"Противно на общоприетата практика в подобни случаи, от събитието беше направена информационна кампания, медиен повод. Ние разполагаме с основно доказателство за това: посолството на Русия беше уведомено за това решение, едва след като тази информация беше разпространена в медиите. Всякакви материали, доказателства, основания, които са послужили за повод за приемането на подобни решения или вината на тези хора, не бяха представени. Всичко това е пиар кампания. Беше устроено такова шоу", подчерта Захарова.

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

Прокуратурата знае за двама руски шпиони, събирали информация у нас

МВнР е уведомено

По думите ѝ в руското външно ведомство са видели "умишлено желание и намерение за нарушаване на прилагането на постигнатите в последно време двустранни договорености и просто да се отрови атмосферата на приятелство и взаимноизгодно взаимодействие и уважение между двете страни, което трябва да надделява между нашите страни и народи", настоя още тя.

Външното министерство на Русия си запазва правото на отговор, предупреди Захарова и добави, че цялата отговорност за провокативните стъпки била на България.

Обявените за персона нон грата двама руски дипломати напуснаха България.

Руски шпиони често посещават България

Руски шпиони често посещават България

Това разкри пред Би Ти Ви Христо Грозев, разследващ журналист

Междувременно говорителката на Министерството на външните работи на Русия припомнила, че на 23 януари българската прокуратура повдигна обвинение на трима руснаци във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

"Като се има предвид една много неясна, така наречена доказателствена база и изводи в духа на highly likely (много вероятно), тази история се разглежда като нищо повече от още един елемент от антируската кампания, зад която очевидно стоят някакви представители на политическата върхушка на тази страна, въпреки факта, че ние развиваме взаимноизгодни отношения", добави Захарова.