На трима руски граждани са повдигнати обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружеството на Гебрев.

Разследването е под надзора на Софийска градска прокуратура и е за опит за умишлено отравяне. Припомняме, че преди три дни прокуратурата разпространи видеа, част от разследването за отравянето на Емилиян Гебрев,  за които се очаква видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР.

Тримата руснаци са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят пострадалите лица по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер (ФОС).

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Москва реагира на обвиненията срещу тримата руснаци за отравянето на Гебрев

Според представителя руското посолство не е било уведомено от българската страна

И на тримата руски граждани са издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция.

Лицата са обявени в Шенгенската информационна система и в системата на ИНТЕРПОЛ - с червена бюлетина.

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Не се работи по версията за връзка с "Дунарит"

Припомняме, че още през май 2015 година е било образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура още на 1 май 2015 г. е за опит за убийство, което обаче година по-късно е спряно поради неразкриване на извършителя на престъпленията.

През октомври 2018 година производството бе възобновено след писмо на Емилиян Гебрев, който направи аналогия на своя случай аналогия на своя случай със случая "Скрипал" във Великобритания и използването на "новичок". Междувременно самият Гебрев обяви, че е предприел частно изследване в лаборатория.

Захарова зове България да сътрудничи по обвиненията срещу тримата руснаци

Захарова зове България да сътрудничи по обвиненията срещу тримата руснаци

Следим ситуацията, предупреждава тя

Малко по-късно бе потвърдено официално, че руският агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди българският предприемач да се разболее сериозно след отравяне с неустановено вещество.

По линия на международния обмен тогава от прокуратурата съобщиха, че са получили данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Беше установено, че един от тях - Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. на ГКПП Аерогара Бургас и излизане на 28.04.2015 г. от ГКПП Аерогара София. Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях.

7 руски агенти са били у нас за покушението срещу Гебрев

7 руски агенти са били у нас за покушението срещу Гебрев

Службите на Франция, Великобритания и Швейцария разкриха базата в Алпите…

В изявление от страна на прокуратурата се отрече възможност случаят да е обвързан с придобиване на предприятието "Дунарит", тъй като към м. април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия.

Тогава бе съобщено, че една от версиите по които се работи е експортни сделки с оръжие и боеприпаси за Украйна. 

Според самия Емилиян Гебрев много е вероятно да е станал жертва на битка между бивши сътрудници на службите.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок" на 4 март 2018 г. Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Атаката предизвика сериозен разрив в отношенията между Великобритания и Русия, като редица европейски държави подкрепиха Лондон с дипломатически мерки, включително и изгонване на дипломати. Българското правителство тогава направи изявление, но дипломати не бяха изгонени.

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва