Посолството на Русия в България реагира на информацията, че София е повдигнала обвинения на трима руски граждани във връзка с отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и управителя на дружеството на Гебрев.

Това съобщи РИА "Новости", позовавайки се на представител на дипломатическата мисия.

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест

Според представителя руското посолство не е било уведомено от българската страна. Представителят в дипломатическата мисия на Русия в София заяви, че са разбрали за повдигнатите обвинения срещу руските граждани от съобщението на сайта на Софийска градска прокуратура.

"Комерсант" припомня, че през ноември The Insider, Bellingcat и Der Spiegel са публикували материал, в който се отбелязва, че най-малко 7 сътрудници на военното разузнаване на Русия са участвали в отравянето на Гебрев.

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Видеата са от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество

Разследващите журналисти отбелязват, че в отравянето в България са участвали Сергей Павлов (Сергей Лютенко), Георгий Горшков (Петр Борисов), Иван Лебедев (Иван Терентев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин), Владимир Попов (Владимир Моисеев) и Данил Степанов (Данил Капралов). Всички те са били по различно време в България. Един от тях пристигнал в страната през май, след отравянето. Тогава българският предприемач отново се почувствал зле.

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Кой и каква информация е подал на руснаците, пита се бизнесменът

Преди три дни прокуратурата разпространи видеа, част от разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, за които се очаква видео-техническа експертиза в лаборатория на ФБР.

Според самия Емилиян Гебрев много е вероятно да е станал жертва на битка между бивши сътрудници на службите.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "новичок" на 4 март 2018 г. Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Атаката предизвика сериозен разрив в отношенията между Великобритания и Русия, като редица европейски държави подкрепиха Лондон с дипломатически мерки, включително и изгонване на дипломати. Българското правителство тогава направи изявление, но дипломати не бяха изгонени.