Журналисти от ABC News и в. "Independent" се обадиха на телефонен номер на единия от заподозрените за отравянето на Скрипал - Александър Петров, а на позвъняването отговориха от руското военно министерство.

Всеки от журналистите - Патрик Ривъл от ABC News и Оливър Керъл от в. "Independent", е позвънил отделно на номер, който е посочен за контакт с Петров в базата на Федералната миграционна служба на Русия. И в двата случая от другата страна са отговорили, че това е Министерството на отбраната.

Телефонният номер е предоставен в рамките на разследването на групата "Bellingcat" и "The Insider".

Изданието "Новая газета" уточни, че номерът се намира в московския Хорошевски район, където е разположена щаб-квартирата на руското Главно разузнавателно управление.
Ривъл и Керъл съобщиха за експеримента си в социалната мрежа Туитър.

Съвместното разследване на "Bellingcat" и "The Insider" доведе до извода, че руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които бяха заподозрени от британските власти за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, са служители на руските спецслужби. Първата част на разследването беше публикувана на 14 септември.

По-късно през същия ден журналисти от "Новая газета" съобщиха, че първите пет цифри от номера, посочен в досието на Петров с ремарка "да не се огласява", е на разположение на редица подразделения на руското министерство на отбраната.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини групата "Bellingcat", че е проникнала в базата данни на Федералната миграционна служба и оттам е получила информация за Петров и Боширов. В своя публикация във Фейсбук тя дори обвини разследващата група, че е свързана с шпионски служби, но не уточни за службите на коя държава има подобни подозрения.

В отговор на обвиненията, от "Вellingcat" контрираха, че с изявлението си Захарова само е потвърдила достоверността на информацията, че отровителите са свързани с ГРУ.

Великобритания скочи: Русия "заблуждава и лъже" за отравянето на Скрипал

Великобритания скочи: Русия "заблуждава и лъже" за отравянето на Скрипал

"Ние многократно поискахме от Русия да даде обяснение"

"Тя ни обвинява в проникване в базата данни на Федералната миграционна служба, но по този начин показа, че знае че файловете са реални." - се казва в съобщение на страницата на разследващата група в "Twitter".

От "Вellingcat" опровергаха думите на Захарова за участието им в хакерска атака и поискаха да бъдат предоставени доказателства, които да покажат на какво се основават обвиненията й.